Aizunkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aizunkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö pesukarhun, karhun ja villisian metsästys, vahtikoira, seurakoira
Nykyinen käyttö metsästys- ja vahtikoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys useita, mm. pinto

Aizunkoira on sukupuuttoon kuollut japanilainen koirarotu, joka oli kotoisin Aizun alueelta Fukushiman prefektuurista.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisenä japanilaisena pystykorvana rodulla ei ollut juuri erityispiirteitä, jotka olisivat erottaneet sen muista lähialueen roduista. Se oli keskikokoinen, vahvaluustoinen, vankkarakenteinen, lihaksikas ja voimakas. Raajat olivat pitkät ja kuono suippo. Korvat olivat pystyt ja häntä selän päälle kiertynyt. Karvapeite oli lyhyt ja jäykkä eikä väritys ollut tarkkaan määritelty, mutta jotkut yksilöt olivat laikukkaita valkoisella pohjavärillä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aizunkoira oli rohkea, uskollinen ja voimakas. Se oli kuuliainen isäntäänsä kohtaan, mutta aggressiivinen kaikkia muita kädenmitan päässä olleita ihmisiä kohtaan. Vain sen omistaja pystyi pitämään sen kurinalaisena. Se osasi kuitenkin arvioida hyvin eri tilanteet ja milloin sen tuli puolustaa omistajaansa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aizunkoira oli hyvin vanha metsästyskoira. Paljon muuta sen alkuperästä ei tiedetä, mutta Iwaten prefektuurin iwatenkoira, Miyagin prefektuurin sendainkoira ja Yamagatan prefektuurin takayasunkoira lienevät sukua sille.

Rotua käytettiin ensisijaisesti pesukarhun, karhun ja villisian metsästykseen, joita se jäljesti ryhmässä. Se oli kuitenkin myös Aizun alueen metsästäjien, maanviljelijöiden ja samuraiden vahti- ja lemmikkikoira. 1920-40-luvulla (showa-kauden alussa) se alkoi saavuttaa suosiota myös kotiseutunsa ulkopuolella. Suosio kuitenkin johti osaltaan myös sen sukupuuttoon, koska moni alkoi kasvattaa sitä haluten hyötyä sen suosiosta, mutta ei välittänyt ostaa jalostuskoiriaan kovalla hinnalla Aizun keskustasta. Säästääkseen menoissa he eivät välittäneet panostaa jalostusmateriaalin hyvään laatuun tai sukutauluihin.

Puhdasrotuisia aizunkoiria ei tiettävästi ole enää nykyisin olemassa, ja harvat mahdolliset jäljellä olevat yksilöt ovat suurella todennäköisyydellä sekoittuneet muihin japanilaisiin rotuihin, koska Aizun alueella suosituimmat metsästyskoirat ovat nykyisin kishunkoira, hokkaidonkoira ja kainkoira.

Somankoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Somankoira, joka oli todennäköisesti aizunkoiran paikallismuunnos, oli kotoisin Soman alueelta Fukushiman prefektuurista. Toisinaan sitä pidetään erillisenä rotuna, mutta se oli joka tapauksessa hyvin samankaltainen aizunkoiran kanssa, ja näillä kahdella oli mahdollisesti sama alkuperä. Somankoirasta tiedetään vain sitä käytetyn metsästykseen, vartiointiin ja tuholaiseläinten pyydystämiseen. Se kuoli sukupuuttoon jo ennen aizunkoiraa.

Paperimassakoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aizunkoira on ollut mallina niin sanotulle "paperimassa-aizunkoiralle", joka edustaa perinteistä aizulaista käsityötä. Sillä on japanilaiselle metsästyskoiralle tyypilliset haja-asentoon sijoittuneet raajat ja lihaksikas runko.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:会津犬