Anna Tapion koulu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aitoon kotitalouskeskikoulu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Tapion koulu
Anna Tapion koulu kesällä 2017. Kuvan oikeassa reunassa näkyy koulun ruokalaa
Anna Tapion koulu kesällä 2017. Kuvan oikeassa reunassa näkyy koulun ruokalaa
Sijainti Silmontie 2, 36720 Aitoo (Pälkäne)[1]
Koordinaatit 61.33995°N, 24.49307°E
Tyyppi yksityinen suomenkielinen yläkoulu
Rehtori Tuula Lahti[1]
Luokat 7–9
Oppilaita noin 200[1]
Verkkosivut

Anna Tapion koulu (aiemmin Aitoon kotitalouskeskikoulu) on Pälkäneellä, Aitoon kylässä toimiva yläkoulu (luokka-asteet 7–9). Sen oppilaat tulevat yli 60 kunnasta Suomessa ja koulu on Suomen ainoa perusasteen sisäoppilaitos. Se on myös lähikoulu Luopioisten pitäjän alueen oppilaille.[1] Anna Tapion koulussa opiskellaan yläkoulun oppimäärän lisäksi ammatillisia matkailu-, ravitsemus- ja talousalan kursseja noin 40 opintoviikon verran. Koulu on nimetty ensimmäisen johtajansa Anna Tapion mukaan.[1][2]

Anna Tapion koulussa opiskelee noin 200 oppilasta.[1] Anna Tapion kouluun haetaan peruskoulun kuudennelta luokalta. Oppilaiden valintaan vaikuttaa kuudennen luokan todistus sekä oppilaan käyttäytyminen. Anna Tapion koulun oppilaat asuvat viikon arkipäivät koulun asuntolassa[3].

Anna Tapion koulu antaa jatko-opintokelpoisuuden kaikkiin lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin kuten muutkin peruskoulut.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammatillisissa aineissa opetellaan elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Ammatilliset aineet ovat kotityö ja puhtaanapito, luonto ja ympäristö, yrittäjyys, ruoka- ja juhlapalvelu sekä taide ja kulttuuri. Koulun opinto-ohjelma antaa täyden jatko-opintokelpoisuuden kaikkiin peruskoulun jälkeisiin opintoihin: ammatillisiin oppilaitoksiin, lukioihin ja erityislukioihin. Koulun lukuvuosi on hieman normaalia pidempi, sillä oppilailla on työpäiviä vuodessa 190–210.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1940 Anna Tapio anoi lupaa saada perustaa Luopioisten pitäjään Aitooseen neliluokkainen, suomenkielinen tytöille tarkoitettu kotitalouskeskikoulu. Koulutyö alkoi 9. lokakuuta 1940. Vuonna 1958 Anna Tapio perusti nimeään kantavan säätiön, joka on edelleen koulun ylläpitäjä. Koulun nimi muutettiin 1980-luvun lopulla Anna Tapion kouluksi. Koululla oli oma laki ja asetus vuoteen 1999 saakka, jolloin yksityisiä kouluja koskevat lait ja asetukset kumottiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Esittely – “Ei mikään perus koulu” Anna Tapion koulu, annatapio.fi. Viitattu 27.5.2020.
  2. a b Historia – Uusi koulumuoto Suomeen. Anna Tapion koulu. Arkistoitu 2.9.2015. Viitattu 10.10.2015.
  3. Nieminen, Elina: Suomessa on yksi sisäoppilaitos, jonne haetaan etenkin kavereiden vuoksi – 7.-luokkalainen Alexandra Kiviniemi: "Odotan, etten ole ikinä yksin" Yle Uutiset. 11.8.2023. Viitattu 6.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.