Ainoa Mahti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ainoa Mahti on Robert Jordanin Ajan pyörä -kirjoissa esiintyvä voima joka pitää Ajan Pyörän liikkeessä. Se tulee Tosilähteestä, joka jakautuu kahteen osaan: miehiseen puoliskoon (saidin) ja naiselliseen puoliskoon (saidar). Ihmisiä jotka pystyvät käyttämään Ainoaa Mahtia kutsutaan kanavoijiksi.

Kanavoiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki ihmiset eivät pysty kanavoimaan Ainoaa Mahtia, eikä heille voida sitä liioin opettaa. Harvoille kanavoimaan pystyville taitoa on vaikea opettaa. Synnynnäisesti kanavoivia on vielä harvemmassa, mutta heille taitoa ei tarvitse opettaa koska he pystyvät koskettamaan Tosilähdettä tahattomasti tai tahallisesti. Mikäli kanavoinnin hallintaa ei opeteta taidon varmistuttua tai kanavoija itse sitä opi, mikä on hyvin epätodennäköistä sekä hankalaa, edessä on varma kuolema.

Kanavoimisen oppinut nainen voi nähdä, jos toinen samaa sukupuolta oleva henkilö koskettaa Tosilähdettä. Tämä näkyy aurana Tosilähdettä koskettavien ihmisten ympärillä. Miespuolinen kanavoitsija taas voi tuntea toisen miehen kanavoinnin, sekä heikommin myös naispuolisen kanavoinnoin. Tavallisesti naispuolinen kanavoija ei kuitenkaan pysty näkemään tai tuntemaan milloin miespuolinen kanavoija koskettaa saidinia.

Saidin ja saidar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tosilähde jaetaan kahteen puoliskoon: miehiseen saidiniin ja naiselliseen saidariin. Vain nainen pystyy koskettamaan saidaria ja vain mies pystyy koskettamaan saidinia. Kumpaakaan niistä ei voida käyttää kuiviin, kuten ei vesipullon täyttäminen voi imeä järveä tyhjiin. Kanavoimalla liikaa Mahtia voi silti palaa liiallisen Mahdin käytöstä. On kuitenkin olemassa angrealeja ja sa´angrealeja, joiden avulla pystyttään kanavoimaan enemmän Mahtia kerralla ilman, että se vaarantaisi kanavoijan henkeä. Sa´angreal on huomattavasti voimakkaampi ja sillä pystyy kanavoimaan enemmän Mahtia kuin angrealin avulla.

Pimeän valtias on saastuttanut Lähteen miehisen puoliskon, saidinin. Sen takia jokainen mies, joka kanavoi, on tuomittu hulluuteen vaikka koittaisi olla koskettamatta saidinia tai olla kanavoimatta. Jos pystyy hallitsemaan saidinia, säästyy hulluudelta, mutta saa taudin joka mädättää elävältä. Hulluudelta ja mätänemiseltä säästyy, kun Aes Sedait suorittavat lauhkeuttamisen, mikä tosin usein johtaa lauhkeutetun miehen elämänhalun katoamiseen. Myös naisille voidaan suorittaa vastaava, mutta sitä kutsutaan tyynnyttämiseksi, mikä johtaa myös samalla tavalla elämän halun kadottamiseen.

Tarinan mittaan selviää, että saidin tullaan puhdistamaan saasteesta - mutta se tuottaakin yhä uusia yllätyksiä; tärkein toistaiseksi (2008) paljastunut seikka on se, että puhdaskin saidin on villihevosen veroinen hallittava.

Lahjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahjat ovat Ainoaan Mahtiin liittyviä erikoiskykyjä, joista tunnetuin on Parantamisen taito.

Monia taitoja, kuten Matkaaminen, Aes Sedait eivät enää tunne sitten Legendojen aikakauden. Ennustamistakaan ei enää tavata yhtä usein, ja tunnetuin ja ehkä ainoa Ennustaja on Elaida do Avriny a'Roihan.

Muut lahjat, kuten Uneksiminen on myös uskottu unohtuneen. Uneksijat pystyvät astumaan unten maailmaan, Tel'aran'rhiodiin ja tulkitsemaan uniaan. Tämän lahjan avulla pystytään saamaan tietoa tapahtumista tarkemmin kuin Ennustamalla. Egwene al´Vere on Uneksija, mutta Uneksijoita ei ole tavattu moniin vuosiin. Uneksimisen Lahja luultiin jo hävinneen ennen Egweneä, mutta paljastui myös, että Aieleiden parissa on monia Uneksijoita.

Muita lahjoja ovat muun muassa Pilvitanssi, jolla hallitaan säätä, Maalaulu, joka liittyy maanliikkeiden hallintaan (esimerkiksi maanjäristysten ehkäiseminen tai aiheuttaminen), Louhiminen, jolla paikannetaan metalleja ja jopa nostetaan ne samalla esiin, ja Liitäminen.

Lisäksi on olemassa Haraaminen jolla tutkitaan esineen käyttötarkoitusta tai ihmisen terveyden tilaa. Haraamisen avulla voidaan lukea punoksia. Haraamiseen omalla tavallaan kuuluu Lapsen Hyväily jolla selvitetään odottavan äidin ja sikiöiden terveys.