Aili Laitinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aili Anja Aleksandra Laitinen (o.s. Pylvänäinen, 4. huhtikuuta 1935 Toivakka20. joulukuuta 2001 Savonlinna) oli suomalainen lääkäri ja kansanedustaja.

Laitinen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1964. Hän toimi Keski-Suomen parantolan osastonlääkärinä vuosina 1964–1967 ja Savonlinnan tuberkuloositoimiston lääkärinä vuodesta 1967.

Laitinen oli Liberaalisen Kansanpuolueen kansanedustajana vuosina 1972–1975. Hän edusti silloista Mikkelin läänin vaalipiiriä. Hän kuului myös Savonlinnan kaupunginvaltuustoon.

Hallitus ja eduskunta joutuivat keväällä 1972 ottamaan kantaa varsin epätavalliseen asiaan. Laitinen nimittäin tiedusteli hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä: "Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä sukupuolitautien ja ammattimaisen prostituution leviämisen ehkäisemiseksi ja aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin valtion bordellijärjestelmän luomiseksi, joka palvelisi sekä mies- että naisasiakkaita terveydellisesti turvatuissa olosuhteissa vai aikooko hallitus ryhtyä kiireellisiin toimenpiteisiin asiallisen ja tehokkaan sukupuolivalistuksen ja terveiden asenteiden kasvatuksen saamiseksi kaikkiin oppilaitoksiin ja valtion tiedotusvälineisiin irrallisten sukupuolitautien aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi?"

Hallituksen puolesta Laitisen kysymykseen vastasi silloinen sosiaali- ja terveysministeri Osmo Kaipainen. Kaipaisen mielestä valtion bordellijärjestelmä olisi ollut huono ratkaisu, joka olisi pikemminkin synnyttänyt uusia ongelmia kuin ratkaissut vanhoja. Bordellilaitos lakkautettiin Suomessa 1800-luvulla, eikä hallitus katsonut "olevan aihetta palata viime vuosisadalle tämän päivän ongelmien ratkaisemiseksi", Kaipainen totesi. Henkilökohtaisesti Kaipainen sanoi uskovansa valtiojohtoiseen yrittämiseen, mutta ei uskonut, että tällainen elinkeino olisi ollut kovin lähellä työväenhallituksen sydäntä. Sen sijaan Kaipainen sanoi hallituksen pitävän parempana vaihtoehtona tehokasta sukupuolivalistusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aili Laitinen. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  • Vuosisatamme kronikka, Gummerus 1987