Ahu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääsiäissaren alkuasukkaiden rakentama raunioitunut Ahu Tahiri, jonka päällä näkyy osin vaurioituneita moai-patsaita. Patsaat lepäävät pitkulaisella korokkeella, jonka edessä näkuu loiva, kenttämäinen ruohon peittämä liuska.

Ahu oli Pääsiäissaaren polynesialaisten alkuasukkaiden rakentama kivinen tasanne, jonka päällä lepäsi monesti suuria kivisiä patsaita moaita. Toinen merkitys sanalle ahu on havaijilaisen heiau-temppelin alttari.

Pääsiäissaaren ahut ja moait[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahun Tongarikin päällä olevia moai-patsaita.

Lähes aina sisämaahan katsovat moai-patsaat lepäsivät suurten ahuiksi sanottujen jalustojen päällä[1]. Ahussa on pitkä, korkea kivistä tehty suorakaide, jonka oli monesti rannalla ja rannan suuntainen. Tämän päällä oli patsaita. Tämän rakennelman edustalla on suurialainen, mutta loiva sisämaahan viettävä ramppi jonne ilmeiesti tuli ihmisiä seremonioita varten. Torimaisen rampin leveys oli noin 50 m[1]. Eri ahujen rakenne poikkeaa hieman toisistaan, mutta pitkulainen patsaskoroke ja loiva seremoniatori niissä kaikissa on. Aikoinaan ahut oli päällystetty korallilla ja muilla aineilla värikkäiksi[1].

Merkittäviä moaita kantavia ahuja ovat Ahu Togariki, Ahu Akivi, Nau Nau ja Tahai.

Ahun korkeus oli jopa 4 m ja leveys ylsi joskus 150 metriin. Pieni Ahu saattoi painaa 300 tn ja Ahu Tongariki 9000 tonnia. Mutta ahun suurin lohkare, eli patsas tai sen osa, painoi jopa 10 tonnia[1].

Ahu Vinapussa ja joissain muissa ahuissa on tarkasti toisiinsa sovitettuja kiviä niin kuin inkoillakin. Tästä huolimatta ahun kivet olivat paljon kevyempiä kuin suuret inkojen rakenteiden kivet[1].

Ahut oli rakennettu kivimurskasta ja sitä ympäröivistä suurista kivistä. Ne olivat suuritöisempiä tehdä kuin itse patsaat. Ahujen takana oli krematorio, jossa haudattujen ruumiit poltettiin[1]. Ahuja oli 300, mutta suurin osa niistä pieniä ja patsaattomia. Vain 113:lla ahulla oli moai-patsaita ja näistä vain 25 suuria ja hyvin tehtyjä[1]. Kullakin noin 12 klaanista oli 1-5 isoa ahua. Kussakin ahussa oli 1-15 moaita[1]. Ahuja tehtiin hieman epätarkkojen ajoitusten mukaan vuosina 1000-1600 jaa.[2] Esimerkiksi Ahu nau nau rakennettiin kolmessa vaiheessa yhä suuremmaksi vuosina 1100-1600 jaa.[2] Kun pääsiäissaaren perinteine pappisyhteiskunta romahti, ahuja häpäistiin niitä rikkomalla,. Niiden rakennuskiviä käytettiin muihin tarkoituksiin ja itse ahuja hautoina. Tsunami pyyhkäsi Ahu Togarinkin yli.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ahu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Diamond 2005, s 112
  2. a b Diamond 2005, s 114