Ahne kuin meri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahne kuin meri (Hungry as the Sea) on Wilbur Smithin meripelastusaiheinen romaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan päähenkilö Nicholas Berg on merikapteeni, joka kirjan alussa on juuri saanut omistukseensa pienen meripelastusyhtiön. Ocean Salvage and Towage -yhtiö on kaikki, mitä Nicholasilla on jäljellä työstään Christy Marine -varustamon hyväksi.

Nicholas on ollut Christy Marinen "kultainen prinssi", varustamon toimitusjohtaja ja perustajan tyttären, Chantelle Christyn, puoliso. Chantellen rakastaja ja myöhemmin uusi puoliso, Duncan Alexander on syrjäyttänyt hänet ja sitkeiden neuvotteluiden jälkeen Nicholas on saanut osuutenaan Christy Marinesta sen meripelastusta harjoittavan tytäryhtiön.

Golden Adventurer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastusalus Warlockin päällikkö on kuollut tapaturmaisesti ja Nicholas päättää ottaa tämän, yhtiönsä toistaiseksi ainoan hinaajan komentoonsa johtaen samanaikaisesti yhtiönsä toimintaa. Nicholasin ollessa vasta asettumassa aluksensa päälliköksi, Christy Marine -yhtiön risteilyalus Golden Adventurer joutuu vaikeuksiin ja lähettää hätäsanoman.

Romaanin ensimmäisessä toiminnallisessa jaksossa kuvataan Nicholasin päätöstä lähteä tavoittamaan merihädässä olevaa alusta.

Golden Adventurerin matkustajat ja miehistö joutuvat hylkäämään aluksensa ja siirtymään pelastusveneisiin ja -lauttoihin. Pelastuslautta n:o 16 irtoaa moottoriveneen hinaamasta lauttajonosta ja joutuu tuuliajolle.

Nicholas Berg tekee Warlockin päällikkönä päätöksen yrittää tavoittaa irronnut pelastuslautta samalla kun hänen kilpailijansa ja aiempi opastajansa, meripelastaja Jules Levoisin, neuvottelee pelastussopimusta Golden Adventurerista. Pelastuslautta n:o 16 tuhoutuu, mutta Nicholas Berg saa mereen sukeltamalla pelastetuksi ainoan eloonjääneen, meribiologi Samantha Silverin.

Berg ottaa uuden riskin tarjoamalla Christy Marinelle niin edullista pelastussopimusta, ettei Duncan Alexander voi kieltäytyä siitä. Osa huipentuu Golden Adventurerin pelastamiseen. Pelastustöitä - kuten jäävuoren tekemän aukon paikkaamista ja siihen liittyviä sukellustöitä - kuvataan yksityiskohtaisesti.

Samantha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Adventurerin pelastustyön aikana Samantha Silveristä on tullut eräänlainen Warlockin miehistön kunniajäsen, mutta aluksen päällikkö ei ole ehtinyt edes tavata häntä. Kesken pelastustyön intensiivisen vaiheen Samantha yrittää lähestyä Nicholas Bergiä, mutta tämä torjuu hänet.

Uusi kohtaaminen tapahtuu miehistön saatua Golden Adventurerin hinaukseen ja Nicholasin hoitaessa yövahtia komentosillalla, kun miehistö juhlii pelastustyön onnistumista. Nicholasia ja Samanthaa yhdistää rakkaus mereen ja toisaalta erottaa ikä ja muu tausta.

Pelastusoperaation onnistuminen merkitsee, että "kultaisen prinssin" asemastaan yhtäkkiä pudotettu Nicholas on jälleen varteenotettava tekijä. Ensimmäisessä satamassa Nicholas lähtee alukselta hoitamaan yhtiönsä asioita ja paetakseen Samanthaan kohdistuvia tunteitaan. Miehistö järjestää Samanthalle mahdollisuuden tavoittaa Nicholas lentokentällä.

Golden Dawn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Adventurerin haaksirikko ja sen pelastamisesta määrätty kuuden miljoonan dollarin pelastuspalkkio ajavat Christy Marinen vaikeuksiin juuri kun sen on määrä laskea vesille ultratankkeri, miljoonan tonnin kantoinen Golden Dawn.

Golden Dawn on alun perin Nicholas Bergin ideoima, mutta Duncan Alexanderin muuttuneisiin suhdanteisiin sopeuttama kuningashanke. Sen on tarkoitus kuljettaa ainutlaatuisen suurena lastina ympäristölle erittäin vaarallista kadmium-pitoista raakaöljyä.

Yrittäessään hankkia rahoitusta yritykselleen Duncan Alexander vaarantaa yhtiönsä ja puolisonsa tulevaisuuden. Chantelle kääntyy jälleen Nicholas Bergin puoleen selvittääkseen varustamon tilaa ja saadakseen tältä tukea.

Chantelle Alexander onnistuu viettelemään entisen puolisonsa ja saattaa vaakalaudalle tämän ja Samantha Silverin välisen suhteen.

Romaani huipentuu Golden Dawnin neitsytmatkaan, johon osallistuu matkustajana Duncan Alexanderin ja Chantellen lisäksi tämän ja Nicholas Bergin poika Peter.

Golden Dawnin matkan alkaessa Nicholas Berg käy neuvotteluita yhtiönsä myymisestä saadakseen rahoitusta uuteen laajaan hankkeeseen. Tieto Golden Dawnin matkasta - jota Nicholas on yrittänyt kaikin keinoin vastustaa - saa hänet muuttamaan suunnitelmiaan ja hän keskittää hinaajansa, Warlockin ja juuri valmistuneen Sea Witchin, pelastusasemiin ultratankkerin myrskyille alttiille reitille.

Golden Dawn kohtaa hurrikaanin. Nicholasin komentama Warlock ja Jules Levoisinin Sea Witch onnistuvat pelastamaan osan aluksen lastista - modulaariset, irrotettavat lastisäiliöt - mutta alus tuhoutuu. Ottaessaan Golden Dawnin pelastuspäällikkönä komentoonsa Nicholas Berg jättää henkisesti hyvästit Chantellelle sanoessaan, ettei "oikeastaan välitäkään tietää", miten tälle ja Christy Marinelle käy. Duncan Alexander saa surmansa palaen Golden Dawnin hylyssä "rakentamansa hirviön sisälmysten keskellä".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.