Ahmed Tidiane Souaré

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahmed Tidiane Souaré (s. 1951) on guinealainen poliitikko, joka toimi toukokuusta 2008 joulukuun 2008 vallankaapaukseen maansa pääministerinä.

Souaré oli vuodesta 1989 eri tehtävissä maan presidentinhallinnossa. Vuonna 2005 hänet nimitettiin kaivosten ja geologian ministeriksi. Hän oli myös tutkimuksen ja korkeakoulutuksen ministerinä.

20. toukokuuta 2008 presidentti Lansana Conté erotti Lansana Kouyatén väärinkäytöksistä syytetyn hallituksen. Guanan ammattiliittojen edustaja syytti presidenttiä helmikuun 2007 sopimuksen rikkomisesta, jolla oli päätetty veriseksi yltynyt yleislakko ja nimitetty Kouyaté pääministeriksi. Souaréa pidettiin jälleen Contélle läheisenä henkilönä. Lähes välittömästi puhkesi sotilaskapina, kun sotilaat uskoivat menettävänsä palkkarästinsä, jotka Kouyaté oli luvannut maksaa.

Maata lähes neljännesvuosisadan hallinnut presidentti Lansana Conté kuoli 22. joulukuuta 2008. Noin kuuden tunnin kuluttua tästä ilmoituksesta asevoimien edustaja ilmoitti hallituksen ja tasavallan instituutioiden hajottamisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]