Ahmad Sirhindi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahmad Sirhindi (1564–1624) oli intialainen imaami ja oppinut Punjabissa, Intiassa. Hanafi koulukunnan juristi. Hänen sukujuurensa ulottuvat aina kalifi Omariin asti. Useiden kunnianimimien joukossa suurin on toisen vuosituhannen Mujaddid. Hän oli sunnamuslimi.

Samoihin aikoihin kun Sirhindi vaikutti, oli hallitsijana Suurmogulien valtakunnan Akbar Suuri. Akbar oli islam-uskoinen, mutta yritti luoda uuden sekauskonnon islamista, hindulaisuudesta, zarathustralaisuudesta sekä kristinuskosta. Monet islam-oppineet ryhtyivät vastustamaan tätä synkretismiä; heidän joukossaan myös Sirhindi. Synkretismin lisäksi hän vastusti myös panteismia. Sen sijaan hän ylisti šarialakia ja kehotti noudattamaan sitä. Šarialain yksi perusta on Jumalan käsky ihmiselle viljellä ja varjella maata eli siis luomakuntaa. Panteismi ja šaria-laki eivät sovi siten yhteen. Mutta on muita eri käsityksiä hänestä. Eräät lähteet kertovat hänen vastustaneen ateismia eikä suinkaan panteismia. Hänen kerrotaan harrastaneen myös mystiikkaa. Hänet yhdistetään usein myös suufilaisuuteen.

Ahmad Sirhindi antoi Intian islamille konservatiivisen leiman, joka on yhä voimassa. Hän otti mm. kantaa liialliseen nautintoaineiden ja makuaineiden käyttämiseen. Lisäksi hän otti kantaa siihen, että oppineisuuden auringon katsottiin laskeneen ja vallitsevana olevan Kali-aikakauden synkkyyteen ja pimeyteen seuraavalla ilmaisulla: Ihmisen oma henki on verho, joka aiheuttaa auringon hämärtymisen pilven taakse. Tällä hän tarkoitti yhtenä esimerkkinä, että eräs syy pimeyteen oli, että rikkaat eivät suostuneet alistumaan šarialain tuomiovallan alaisuuteen vaan luisuivat pois laista, mikäli heidän henkensä tai asemansa oli uhattu. Näin hän otti epäsuorasti kantaa mahdollisiin taqiyya-periaatteen soveltamisesta aiheutuviin ongelmiin.

Häneltä on julkaistu mm. seuraavat teokset: Durr al Ma'rifat (1025 AH), Noor al-Khallaq ja Ma'rifat al-Haqa'iq. Teoksiin on koottu ennalta määrätty pyhitetty lukumäärä hänen kirjeitään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet: Englanninkielinen Wikipedia, Encyklopaedia Britannica online, Suomenkielisen Wikipedian artikkeli Suurmogulien valtakunnasta sekä Akbar Suuresta, Hare Krishna liikkeen kirjat sekä iranilainen suusanallinen lähde.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]