Agnes DeMille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agnes DeMille

Agnes DeMille (alun perin Agnes George de Mille; 18. syyskuuta 1903 New York7. lokakuuta 1993 New York) oli yhdysvaltalainen koreografi ja tanssija. Perheen sukunimen kirjoitusmuoto oli de Mille, mutta Agnesin setä ohjaaja-tuottaja Cecil ja hänen lähipiirinsä käyttivät urallaan kirjoitusmuotoa DeMille.

Agnes DeMillen isä oli elokuvatuottaja William C. DeMille ja monet muutkin perheenjäsenet olivat elokuva- ja viihdealalla. Hän opiskeli tanssialaa Los Angelesissa ja Lontoossa. Valmistuttuaan hän sai tehdä koreografian George Cukorin elokuvaan Romeo ja Julia (1936). Tämän jälkeen hän työskenteli New Yorkissa Broadway-tuotantojen koreografina ja kehitti siellä oman koreografiatyylinsä. Tunnetuimmat hänen suunnittelemansa elokuvien koreografiat ovat musikaaleissa Oklahoma! (1943), Karuselli (Carousel, 1945) ja Herrat pitävät vaaleaveriköistä (Gentleman Prefer blondes, 1953).[1] [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Porträt der Choreographin Agnes DeMille. Thomas Staedli. Viitattu 20.4.2018.(saksaksi)
  2. Monien tuotantojen valmistumisajasta on kaksi eri tietoa. Tämä johtuu usein siitä, että esitys on ensin tehty näyttämölle ja myöhemmin elokuvaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Agnes DeMille.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.