Afrovenator

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrovenator
Afrovenatorin luuranko.
Afrovenatorin luuranko.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Yläheimo: Spinosauroidea
Heimo: Megalosauridae
Alaheimo: Afrovenatorinae
Suku: Afrovenator
Laji: abakensis
Kaksiosainen nimi

Afrovenator abakensis
Sereno, Wilson, Larsson, Dutheil & Sues, 1994

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Afrovenator Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Afrovenator Commonsissa

Afrovenator ("Afrikkalainen metsästäjä") oli dinosaurussuku, joka eli 164-159 miljoonaa vuotta sitten jurakaudella.[1] Afrovenatorit olivat muiden teropodien tapaan lihansyöjiä, ja ne olivat sukua megalosaurukselle.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrovenatorista on löydetty vain yksi luuranko, mutta se on hyvin säilynyt.[2] Se on löydetty Nigeristä, Afrikasta vuonna 1993. Luurangosta puuttuu alaleuka, kallon osia, joitakin selkänikamia, joitakin kylkiluita sekä lantion osia. Etu- ja takaraajat ovat lähes täydellisessä kunnossa.[2] Luurangon rakenteesta on voitu päätellä, että Afrovenator on ollut kevytrakenteinen ja siten myös nopealiikkeinen saalistaja.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrovenatorin pituus oli noin 7-9 metriä. Paino on tuntematon, mutta sen on arvioitu olleen noin 1-1,8 tonnia.[1] Afrovenatorin pää oli suuri ja pitkä. Sen leuat olivat vahvat ja alaleuassa oli 14 hammasta.[1] Raajat olivat hoikat. Eturaajoissa oli kummassakin kolme sormea jotka kaikki sisälsivät yhden terävän kynnen. Näitä kynsiä Afrovenator on varmasti käyttänyt saalistuksessa ja tarttunut niillä uhriinsa.

Afrovenatorin reisiluut olivat sääriluita pidemmät. Tämä merkitsee sitä että Afrovenator ei pystynyt juoksemaan kovaa mutta kuitenkin kohtalaista vauhtia.[1] Eturaajat olivat selvästi takaraajoja lyhyemmät. Häntä oli tanakka ja paksu.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Afrovenatorin elinaikaa Afrikka kuului suurmanner Pangeaan. Irrottuaan Pangeasta Afrikassa on ollut suuria vesistöjä ja ruohomaita, joiden läheisyydessä Afrovenator on elellyt.[1]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrovenator on todennäköisesti syönyt liskoja ja muita dinosauruksia.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sauropodi jobarian fossiileita on löydetty samalta alueelta kuin Afrovenatorin luuranko. On todennäköistä että myös tämä sauropodi on kuulunut Afrovenatorin ruokalistalle. Voi olla että Afrovenator on koon ja helppouden kannalta saalistanut mieluummin pienempiä yksilöitä.
  • Afrovenator on ollut yksi aikansa hurjimpia petodinosauruksia. Se on voinut antaa kehityssuuntaa monille liitukauden teropodeille, kuten tyrannosaurus rexille.
  • Afrovenatorin ajateltiin aluksi eläneen liitukaudella. Myöhemmin sen luurangon luut paljastuivat oletettua vanhemmiksi ja Afrovenatorin uusi elinajankohta sijoitettiin jurakaudelle.
  • Afrovenator esiintyy japanilaisessa animesarjassa Dinosaur King.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]