Afrikanlauluhaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanlauluhaukka
Melierax poliopterus -Amboseli National Park, Kenya -juvenile-8.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Alaheimo: Melieraxinae
Suku: Lauluhaukat Melierax
Laji: metabates
Kaksiosainen nimi

Melierax metabates
(Heuglin, 1861)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Afrikanlauluhaukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Afrikanlauluhaukka Commonsissa

Melierax metabates

Afrikanlauluhaukka (Melierax metabates) on afrikkalainen äänekäs haukka.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 38–48 cm, siipien kärkiväli 95–110 cm ja paino 500–850 g. Aikuisen linnun höyhenpuku on harmaa, vatsapuolelta valkoraitainen. Siipien kärjet ovat tummanharmaat. Koivet ja nokan tyviosa ovat punaiset. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori lintu on päältä ruskea ja alta vaalearaitainen ja sen koivet ovat kellertävät.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanlauluhaukan pääesiintymisalue on Afrikassa Saharan eteläpuolella Namibian ja Zimbabwen rajoille. Marokossa elää alalaji theresae. Laji puuttuu Afrikan "kainalosta". Arabian niemimaan lounaisrannikolla pesii alalaji ignoscens. Sen elinympäristön ala on noin 10 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaation koko on 1–10 miljoonaa yksilöä. Se on enimmäkseen paikkalintu.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji elää savanneilla, metsänreunoissa, puutarhoissa, pensaikkomailla ja ruohostomailla, joilla kasvaa yksittäisiä puita.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parit pesivät yksittäin ja rakentavat risupesänsä tuuhean piikkioksaisen puun keskiosaan, yleensä 6–7 m korkealle. Naaras munii tavallisesti kaksi munaa, joita se hautoo yksin noin viisi viikkoa. Poikaset ovat lentokykyisiä noin kuuden viikon ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanlauluhaukat syövät liskoja, käärmeitä, kameleontteja, jyrsijöitä, lintuja kyyhkynkokoisiin saakka sekä isoja hyönteisiä. Saalistaa sekä juosten maassa saaliin kiinni että syöksymällä ilmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1980: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. II. – Oxford University Press. Hongkong.
  1. BirdLife International: Melierax metabates IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.5.2014. (englanniksi)