Afrikan kansalliskongressin nuorisoliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Afrikan kansalliskongressin nuorisoliitto (engl. African National Congress Youth League, ANCYL) on eteläafrikkalainen Afrikan kansalliskongressi -puolueen nuorisojärjestö. ANCYL:n perustajia olivat muun muassa Oliver Tambo, Nelson Mandela ja Walter Sisulu.

ANCYL:n alkuperäinen tarkoitus oli painostaa ANC:tä aktiivisempaan toimintaan rotuerottelun vastaisessa kamppailussa ja ottamaan käyttöön lakot, boikotit ja kansalaistottelemattomuuden. ANCYL:n onnistui syrjäyttää ANC:n puheenjohtaja Alfred Xuma, joka suhtautui kyseisiin menetelmiin kielteisesti ja korvata hänet James Morokalla vuoden 1949 ANC:n yleiskokouksessa. Samassa kokouksessa Tambo, Sisulu ja Mandela nousivat ANC:n toimeenpanevaan komiteaan.

Julius Malema oli ANCYL:n johdossa, kunnes hänet erotettiin 2011. Vuonna 2012 hänet erotettiin myös ANC:tä. Malema perusti myöhemmin Economic Freedom Fighters -puolueen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Julius Malema, President of the ANC Youth League Who's Who of Southern Africa. Arkistoitu 14.4.2010. Viitattu 15.4.2010. (englanniksi)
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.