Afrikan kansalliskongressin nuorisoliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Afrikan kansalliskongressin nuorisoliitto (engl. African National Congress Youth League, ANCYL) on eteläafrikkalainen Afrikan kansalliskongressi -puolueen nuorisojärjestö. ANCYL:n perustajia olivat muun muassa Oliver Tambo, Nelson Mandela ja Walter Sisulu.

ANCYL:n alkuperäinen tarkoitus oli painostaa ANC:tä aktiivisempaan toimintaan rotuerottelun vastaisessa kamppailussa ja ottamaan käyttöön lakot, boikotit ja kansalaistottelemattomuuden. ANCYL:n onnistui syrjäyttää ANC:n puheenjohtaja Alfred Xuma, joka suhtautui kyseisiin menetelmiin kielteisesti ja korvata hänet James Morokalla vuoden 1949 ANC:n yleiskokouksessa. Samassa kokouksessa Tambo, Sisulu ja Mandela nousivat ANC:n toimeenpanevaan komiteaan.

Julius Malema oli ANCYL:n johdossa, kunnes hänet erotettiin 2011. Vuonna 2012 hänet erotettiin myös ANC:tä. Malema perusti myöhemmin Economic Freedom Fighters -puolueen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Julius Malema, President of the ANC Youth League Who's Who of Southern Africa. Viitattu 15.4.2010. (englanniksi)
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.