Afganistanin sisällissota (1928–1929)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afganistanin kuningas Nadir Šah

Afganistanin sisällissota alkoi, kun Afganistanin kuninkaan Amanullah Khanin tekemien uudistusten vastustajat aloittivat laajamittaisen kapinan marraskuussa 1928. Amanullah Khan joutui pakenemaan maasta kärsittyään tappion keväällä 1929, mutta hänen serkkunsa Muhammad Khan löi kapinalliset syksyllä 1929 ja nousi uudeksi hallitsijaksi nimellä Nadir Šah. Sisällissotaa seurasi pitkä rauhan ja vakauden aika aina 1970-luvulle asti.

Sodan taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanullah Khan nousi valtaan isänsä emiiri Habibullah Khanin kuoltua vuonna 1919. Hän aloitti kolmannen afgaanisodan Intian brittiläisiä vallanpitäjiä vastaan. Amanullah Khan saikin sotaan väsyneet britit luopumaan maan hallinnasta Rawalpindin sopimuksella 19. elokuuta 1919 hankkien näin maalleen itsenäisyyden. Amanullah julisti itsensä kuninkaaksi 1926, lopetti maansa eristäytyneisyyden ja teki matkan Eurooppaan ja Turkkiin vuonna 1927. Hän ihastui Kemal Atatürkin Turkissa toteuttamiin uudistuksiin ja otti itsekin käyttöön osan niistä. Huntukielto ja naisten koulutus herätti kuitenkin vastustusta heimojen keskuudessa, ja marraskuussa 1928 uudistusten vastustajat nousivat laajaan aseelliseen vastarintaan. Tammikuun 1929 puolivälissä Amanullah luopui vallasta heikon vanhemman veljensä Inayatullah Khan hyväksi.

Tadžikkilainen rosvopäällikkö Bacha-i-Saqao johti kuitenkin vahvan sotajoukon pääkaupunkiin ja valtasi sen. Hän pakotti Inayatullah Khanin luopumaan vallasta ja julisti itsensä emiiriksi nimellä Habibullah Ghazi. Keväällä 1929 Amanullah Khan kokosi Kandaharissa armeijan, jonka hän johti Kabulia kohti tavoitteenaan Habibullahin lyöminen ja valtaan paluu. Hänet kuitenkin lyötiin jo ennen Kabulia ja hän joutui pakenemaan maasta. Myös muut vallantavoittelijat olivat yhtä epäonnisia.

Sota loppuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Mohammed Khan, afgaaniupseeri ja Amanullah Khanin serkku, palasi Euroopasta ja organisoi uuden armeijan Habibullah Ghazia vastaan. Habibullah lyötiin ja Kabul vallattiin lokakuussa 1929. Habibullah jäi vangiksi ja hänet teloitettiin, ja Mohammed Khan nousi valtaan pataaniheimojen tuella nimellä Mohammed Nadir Šah. Brittien tuella hän aloitti uudistukset, palautti järjestyksen maahan ja lepytti Amanullahin uskolliset seuraajat. Vuonna 1932 hän perusti perustuslaillisen hallituksen. Hänet kuitenkin salamurhattiin 1933 ja seuraajaksi nousi hänen vasta 19-vuotias poikansa Mohammed Zahir Shah. Tämä hallitsi vuoteen 1973 asti, jona aikana maassa koettiin pitkä vakauden aika.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kohn, George C.: Dictionary of Wars. Facts on File Publications, New York, 1986. ISBN 0 948894 091.