Aegee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AEGEE, Eurooppalainen opiskelijafoorumi (engl. The European Students' Forum, ransk. Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe) on eurooppalainen poikkitieteellinen opiskelijajärjestö. Nimi viittaa Aigeianmereen, jonka ympäristö oli yksi demokratian syntysijoista.

Järjestö on perustettu vuonna 1985, ja sillä on noin 17 000 jäsentä 260 yliopistokaupungissa 42 maassa ympäri Eurooppaa.

AEGEE ilmoittaa edistävänsä yhtenäistä Eurooppaa, rajoja ylittävää yhteistyötä, kommunikaatiota ja integraatiota akateemisessa ympäristössä. AEGEE on poliittisesti sitoutumaton, eikä sillä ole kansallisia rakenteita, vaan se toimii ainoastaan paikallisella ja Euroopan tasolla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Järjestö syntyi 1985 ensimmäisessä EGEE-tapahtumassa, jonka järjesti sen perustaja Franck Biancheri. Opiskelijoita Pariisista, Leidenista, Lontoosta, Madridista, Milanosta ja Münchenistä kokoontui Pariisissa.
  • 1987 AEGEE-Europe saavutti tärkeän tuloksen suostuteltuaan Francois Mitterandin tukemaan nykyään Euroopan komission rahoittaman Erasmus -opiskelijavaihto-ohjelman rahoitusta.
  • 1988 järjestö vaihtoi nimen EGEE uuteen nimeen AEGEE.
  • 1989 AEGEE oli Euroopan ensimmäisiä järjestöjä, jotka laajentuivat Itä-Eurooppaan.
  • 1995 järjestön päätoimisto muutti Brysseliin, ja ensimmäinen aasialaninen paikallisosasto AEGEE-Ankara hyväksyttiin AEGEE-verkostoon.
  • 1998 AEGEE järjesti ensimmäisen vierailunsa Kyprokselle; Pohjois-Kyproksen AEGEE-Magusa (Famagusta) liittyi järjestöön 2001.
  • 2001 ja 2002 AEGEE järjesti useita laajamittaisia hankkeita, jotka keskittyivät rauhaan ja tasapainoon Luoteis-Euroopassa ja Välimeren alueella.
  • 2003 todisti AEGEEn ensimmäistä tutkimusretkeä Kaukasukselle. AEGEE-Europe järjesti ensimmäisen kansainvälisen opiskelijakonferenssin Kyproksen puskurivyöhykkeellä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AEGEE järjestää useita projekteja, joista useimmat liittyvät yhteen päätoiminta-alueista: kansalaisaktiivisuus, korkeakoulutus, rauha ja tasapaino sekä kulttuurien välinen vuorovaikutus.

Kansalaisaktiivisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AEGEE on itsenäinen mihinkään puolueeseen sitoutumaton poliittinen organisaatio, joka työskentelee läheisesti hallitusten, instituutioiden ja muiden sitoutumattomien järjestöjen kanssa toteuttaakseen tavoitteitaan Euroopan hyväksi. AEGEE pyrkii saamaan jäsentensä ääntä kuuluville jokaisella tasolla järjestämällä konferensseja kyseisistä aiheista ja käyttämällä tuloksia vaikuttamiseen Euroopan instituutioissa.

Korkeakoulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö edustaa opiskelijoita, jotka välittävät eurooppalaisesta dimensiosta korkeakoulutuksessa. Opiskelijoiden liikkuvuuden edistämisen lisäksi AEGEE tukee kielten opiskelua, edistää kansainvälistä yhteistyötä akateemisessa maailmassa ja kampanjoi eurooppalaisen koulutusohjelman puolesta.

Rauha ja tasapaino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edistämällä demokraattisia ihanteita, suvaitsevaisuutta ja keskinäistä ymmärrystä nuorten aikuisten keskuudessa konfliktialueilla AEGEE myötävaikuttaa konfliktien ratkaisemiseen Balkanilla, Kaukasuksella, Kyproksella sekä Kreikassa ja Turkissa. Lisäksi AEGEE järjestää konferensseja ja seminaareja kansainvälisistä poliittisista aiheista.

Kulttuurien välinen vuorovaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnioituksen ja arvostuksen lisääminen eri kulttuureista peräisin olevien ihmisten välillä on ydin kaikelle työlle AEGEEn piirissä. AEGEE kokee tämän toiminta-alueen Euroopan yhdentymisen ytimenä uskoen, että yhtenäistyminen ei voi koskaan olla ylhäältä alas tapahtuva prosessi, vaan sen täytyy perustua ystävyyteen kaikkien Euroopan kansojen välillä. AEGEE-ryhmät järjestävät vuosittain huomattavan paljon kulttuurivaihtoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aegee.