Adrienne (Ruotsin prinsessa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinsessa Adrienne
Blekingen herttuatar
Syntynyt 9. maaliskuuta 2018 (ikä 6)
Danderydin kunta, Ruotsi
Koko nimi Adrienne Josephine Alice
Suku Bernadotte
Isä Christopher O’Neill
Äiti Prinsessa Madeleine

Prinsessa Adrienne, Blekingen herttuatar (Adrienne Josephine Alice Bernadotte; s. 9. maaliskuuta 2018) on Ruotsin prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin kolmas lapsi. Hän on kruununperimysjärjestyksessä kymmenentenä.[1]

Kuningas Kaarle XVI Kustaa päätti syksyllä 2019, että prinsessa Adriennella ja hänen sisaruksillaan prinsessa Leonorella ja prinssi Nicolaksella ei ole enää kuninkaalliseen perheeseen kuuluvia oikeuksia, eivätkä he tulevaisuudessa osallistu hovin edustustehtäviin. Heille jo aiemmin myönnetyt herttuattarien ja herttuan tittelit kuitenkin säilyvät.[2]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Adrienne syntyi 9. maaliskuuta 2018 kello 00.41 Danderydin sairaalassa. Hän painoi 3465 grammaa ja oli 50 cm pitkä.[3] Kello 12 samana päivänä Ruotsin puolustusvoimat ampui Tukholman Skeppsholmenista, Bodenista, Karlskronasta, Göteborgista ja Harnösandista 21 kunnialaukausta.[4][5] kuningas Kaarle XVI Kustaa ilmoitti prinsessan nimen 12. maaliskuuta herttuakunnan linnassa pidetyssä konseljissa.[6] Adrienne on ensimmäinen kuninkaallinen, jonka herttuakunta Blekinge on ollut. Myöhemmin samana päivänä Tukholman linnankirkossa pidettiin prinsessan kunniaksi Te Deum -kiitosjumalanpalvelus, johon osallistuivat lähinten perheenjäsenten lisäksi Ruotsin eduskunnan edustajat.[7]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Adrienne ei ole tiettävästi historiallista merkistystä prinsessa Madeleinen tai Chistopher O'Neillin suvuissa. Prinsessan toinen nimi Josephine annettiin hänen isänisänäitinsä Josephine Cesarion mukaan ja se on myös yksi prinsessa Madeleinen etunimistä. Nimi Alice annettiin hänen äidinäidinäitinsä Alice Sommerlathin mukaan.

Kaste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkipiispa Antje Jackelén kastoi prinsessan 8. kesäkuuta 2018 Drottningholmin linnankirkossa, jossa hänen isosisaruksensakin oli kastettu. Kastetilaisuudessa avustivat ylihovisaarnaaja Johan Dalman ja kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Prinsessa Adriennen kummeja ovat hänen serkkunsa Anouska d'Abo ja hänen vanhempiensa ystävät Coralie Charriol Paul, Nader Panahpour, Gustav Thott, Charlotte Kreuger Cederlund ja Natalie Werner. Kastetilaisuuden jälkeen Skeppsholmenissa ja Drottningholmin linnan ulkopuolella olevasta laivasta HMS Kullenista ammuttiin 21 kunnialaukausta.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Töyrylä, Katriina: Ruotsin uusi prinsessa sai nimen – Adriennesta tuli Blekingen herttuatar Yle. 12.3.2018. Viitattu 12.3.2018.
  2. Ruotsin hovi: Kuninkaalliset oikeudet otetaan pois Carl Philipin ja Madeleinen lapsilta www.iltalehti.fi. Viitattu 7.10.2019.
  3. Prinsessfamiljen hemma - Sveriges Kungahus www.kungahuset.se. Arkistoitu 30.3.2019. Viitattu 12.2.2019. (ruotsiksi)
  4. Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har fått en dotter Aftonbladet. Viitattu 12.2.2019. (ruotsiksi)
  5. Max Sommerstein: Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har fått ännu en dotter svt.se. 9.3.2018. Viitattu 12.2.2019. (ruotsiksi)
  6. H.K.H. Prinsessan Adrienne Josephine Alice, hertiginna av Blekinge - Sveriges Kungahus www.kungahuset.se. Arkistoitu 9.11.2020. Viitattu 12.2.2019. (ruotsiksi)
  7. The Royal Family attend a Te Deum thanksgiving service in the Royal Chapel - Sveriges Kungahus www.kungahuset.se. Arkistoitu 13.2.2019. Viitattu 12.2.2019. (englanniksi)
  8. Prinsessan Adriennes dop - Sveriges Kungahus www.kungahuset.se. Arkistoitu 13.2.2019. Viitattu 12.2.2019. (ruotsiksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Prinsessan Adrienne