Adrarin tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sora-aavikko Adrarin alueella
Adrarin tasanko sijaitsee Mauritanian keskiosissa.
Adrarin tasanko sijaitsee Mauritanian keskiosissa.
Adrarin tasanko
Adrarin tasanko sijaitsee Mauritanian keskiosissa ja siihen liittyy matala keskimassiivi.

Adrarin tasanko tai Ardar (berberikielellä Adrar tarkoittaa ’vuori’) on Mauritanian keskiosissa, läntisessä Saharassa oleva alue.[1]

Siellä on matala keskimassiivi, jossa on jyrkkäreunaisia, noin 240 metriä kohoavia jyrkänteitä.[1] Maaperä on kuivaa ja miltei kelvotonta sadon tuottamiseksi. Alueen ylänköjen juurella on kuitenkin riittävästi vettä taaltelipalmuille ja kosteampaan vuodenaikaan kanjoneissa kasvatetaan hirssiä, durraa, meloneja ja vihanneksia.[1] Alueella on sora-aavikoita ja hiekkadyynejä.

Aiemmin Ardarin väestö oli paimentolaisia. Alueen tärkein kaupunki on Atar. [1] Seudun historiallisia paikkakuntia ovat esimerkiksi Quadune, aiempi karavaanireitin ja kultakaupan keskus.

Kun Sahara oli neoliittikaudella vihreä, sinne rakenneltiin muun muassa kivisiä ympyröitä. Myöhemmin almoravidit perustivat tänne suuren valtakunnan pienen pääkaupungin Azouguin, joka hylättiin, kun alue kuivui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Adrar.Plateau, Mauritania (Huom. tietosanakirjan artikkelin morghum on tulkittu painovirheeksi, vastaavissa ilmastoissa pärjäävä, todennäköisesti tarkoitettu viljelykasvi on sorghum (durra)) Encyclopædia Britannica. britannica.com. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]