Adolph Malan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adolph Malan

Adolph Gysbert ”Sailor” Malan oli Etelä-Afrikan Wellingtonissa syntynyt lentäjä, joka osallistui taisteluun Britanniasta. Hän lensi Spitfiren varhaisimmilla tyypeillä (Mark I-V). Alfred Pricen mukaan ”Sailor” Malan teki 27 varmistettua vihollisen lentokoneen pudotusta. Lisäksi jaettuja ilmavoittoja oli seitsemän. Todennäköisesti tuhottuja oli kolme kappaletta sekä 16 vaurioitettua vihollisen lentokonetta.

”Sailor” (suom. merimies, purjehtija) Malan osallistui Dunkerquen taisteluun, jossa teki kolme viholliskoneen tuhoamista. Siitä hän sai jo DFC:n. Nimitys 74. hävittäjälaivueen päälliköksi, sekä majurin arvonimi elokuussa 1940. Tätä ennen hän oli toiminut kapteenina sekä lentueenpäällikkönä. Vuoden 1939 alussa vaihdettiin Spitfire-hävittäjiin kaksitasoisesta Gloster Gauntlet -hävittäjätyypistä. Adolph Malan oli sotilasarvoltaan majuri vuoden 1941 aikaan, sekä hävittäjärykmentin komentaja Biggin Hillissä. Hänet ylennettiin sittemmin everstiksi. Hän oli liittynyt Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimiin vuonna 1936. Malan kuoli vuonna 1963.

Majuri Malan tuli lähinnä tunnetuksi ilmataistelutaktiikan kehittämisestä, hän laati ”Ilmataistelun kymmenen sääntöä” -nimisen kirjallisen oppaan, jota jaettiin kaikkiin Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien hävittäjäyksiköihin. Tämä lienee tapahtunut vuonna 1941. Adolph Malan muutti toisen maailmansodan jälkeen takaisin syntymämaahansa Etelä-Afrikkaan. Hän liittyi apartheidin vastustajiin, missä kampanjoi aktiivisesti.

RAF:n kenraalin Sir Hugh Dowdingin osoittaman arvonannon, sekä hävittäjä-ässän meriitin ohella ”Sailor" sai DFC:n (Distinguished Flying Cross) sekä sittemmin siihen lisäksi ansiosoljen. Sir Hugh Dowding piti ”Sailor” Malania asenteeltaan otollisena sekä yhteisiä etuja ajavana hävittäjälentäjänä.

Majuri ”Sailor” Malanin kehittämät kymmenen ilmataistelusääntöä tiivistetysti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Odota että näet vastustajan silmänvalkuaiset. Ammu vain lyhyitä sarjoja (kesto 1–2 sek.) – ja katso että tähtäimesi on toiminnassa!
 2. Kun ammut, älä mieti silloin mitään muuta. Keskity!
 3. Muista aina ilmatilan (ympäristön) tarkkailu!
 4. Korkeusetu antaa aina aloitteen sinulle.
 5. Käänny suoraan kohden (ottaessasi hyökkäyksen vastaan) kohdataksesi vastustajasi.
 6. Päätä (valikoi) toimesi pikaisesti! Toimi aina pian, vaikka keinosi ei olisikaan juuri se paras mahdollinen.
 7. Älä koskaan lennä yli ½ min. (30 sek.) ajan suoraa vaakalentoa taistelualueella!
 8. Muista jättää/järjestää lakisuoja (=tarkista että oman puolen hävittäjät pysyvät ylimpänä) aina silloin kun hyökkäät!
 9. Muista tämä: aloite, hyökkäys, lentokuri, yhteistyö – niillä on suuresti merkitystä!
 10. Syöksy – iske – irtaudu! (kaikki tämä nopeatempoisesti)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Price, Alfred: Spitfire Mk I/II -ässät 1939–41, Koala-Kustannus, 2002 ISBN 952-5186-35-0 (s. 41, 62-63)