Adeopapposaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adeopapposaurus
Adeopapposaurus mognai.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Prosauropodit Prosauropoda
Heimo: Massospondylidae
Suku: Adeopapposaurus
Laji: mognai
Kaksiosainen nimi

Adeopapposaurus mognai
Martínez, 2009

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Adeopapposaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Adeopapposaurus Commonsissa

Adeopapposaurus oli prosauropodeihin kuulunut dinosaurussuku.[1] Se eli 199-176 miljoonaa vuotta sitten aikaisella jurakaudella. Adeopapposaurukset olivat kasvinsyöjiä, ja niiden fossiileita on löydetty Argentiinasta.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adeopapposauruksesta on löydetty osittaisia jäänteitä useista yksilöistä.[2] Nämä jäänteet on löydetty Argentiinassa, San Juanin maakunnassa sijaitsevasta Canon del Coloradon muodostelmasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adeopapposauruksen jäänteet kuvattiin ensimmäisen kerran vuonna 1999.[1] Vuosikymmen myöhemmin Ricardo Martínez tutki sen fossiileita uudelleen, ja hän huomasi asioita mitä hän ei ennen ollut huomannut, kuten kummallisia ominaisuuksia leuassa ja lisäkaulanikaman. Silloin Martínez totesi että hänellä oli käsissään uusi dinosaurus. Uusia ominaisuuksia tai ei, Adeopapposaurus on yhä läheistä sukua toiselle prosauropodille, Massospondylukselle ja siis Massospondylidae-heimon jäsen.[1]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adeopapposaurus tarkoittaa "kaukaa syövää liskoa".[1] Adeo tulee latinan kielestä ja tarkoittaa "kaukaa". Pappo tulee latinan kielestä ja tarkoittaa "syömistä". Saurus tulee kreikan kielen sanasta sauros ja tarkoittaa "liskoa". Adeopapposauruksen nimi tulee siitä että se on pitkän kaulansa ansiosta pystynyt syömään kaukaa kehostaan.

Lajinimi mognai tulee Mognan alueen mukaan josta Adeopapposauruksen fossiileita on löydetty.[1]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adeopapposauruksen pituus oli kolme metriä ja paino 80 kilogrammaa.[1] Adeopapposaurus oli epätavallinen sauropodomorphi, johtuen siitä että sillä on näyttänyt olleen keratiinipitoinen nokka.[2] Jos näin on, niin Adeopapposaurus on saattanut olla erikoistunut lehtien napsimiseen kasveista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]