Adbusters

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yritysten logoilla varustettu Yhdysvaltojen lippu.

Adbusters Media Foundation (yleisemmin tunnetaan pelkillä nimillä Adbusters tai Media Foundation), on voittoa tavoittelematon konsumerismin vastainen järjestö. Järjestön perustivat Kalle Lasn ja Bill Ascmalz Vancouverissa vuonna 1989.

Järjestö julkaisee Adbusters-lehteä, joka on tunnettu erityisesti suurten yhtiöiden mainoksia parodioivista vastamainoksista. Adbustersin ansiosta alkunsa ovat saaneet muun muassa Älä osta mitään -päivä sekä TV Turnoff Week.

Adbustersin toiminta perustuu osittain situationistien ajatteluun, erityisesti heidän "detournement"-käsitteeseensä. Detournementissa alkuperäisten viestejen sisältöjä horjutetaan tekemällä niistä esimerkiksi naurettavia. Vastamainokset ovat tästä esimerkki: vastamainos näyttää nopeasti katsottuna ihan oikealta mainokselta, mutta tarkemmin tutkittuaan katsoja havaitseekin, että vastamainos parodioi jonkin tunnetun tuotemerkin mainosta. Vastamainosten avulla on tarkoitus saada kuluttaja esimerkiksi pohtimaan sitä, tuottaako tietty yhtiö sittenkään niin luontoystävällisiä tuotteita kuin yhtiön viralliset mainokset antavat ymmärtää.

Adbusters on saanut lukuisia sisarjärjestöjä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Ranskassa toimii Résistance à l'Aggression Publicitaire ja Japanissa Culture Jammers. Suomessa Adbusters toimii Voima-lehden alaisuudessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateemisia sivuja ja uutissivuja: