Adaptogeeni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Adaptogeeni on yleisnimike rohdoksille, joita käyttämällä pyritään auttamaan kehoa mukautumaan (adaptoitumaan) haastaviin olosuhteisiin.[1] Vaikka adaptogeeneinä käytettyjä kasveja on tunnettu alkujaan monissa eri kulttuureissa kuten kiinalaisessa lääketieteessä tai Ayurvedassa, käsitteen ovat luoneet länsimaiset herbalistit. Nimityksen "adaptogeeni" kiteytti venäläinen herbalisti Nikolai Lazarev 1940-luvulla.[2]


Adaptogeenin täytyy olla vaaraton ja aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriöitä elimistön fysiologisiin toimintoihin, sillä on oltava yleisluontoinen sekä yleensä normalisoiva vaikutus riippumatta patologisesta tilasta (Brekhman, Dardymovlähde tarkemmin?). Vuonna 2002 Singh, Hoette ja Miller totesivat adaptogeenin olevan "substanssi joka lisää kehon kykyä sopeutua sisäiseen ja ulkoiseen stressiin, vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa."[3]

Adaptogeenit ovat yrttejä tai lääkinnällisiä kasveja, jotka herbalistien mukaan lisäävät kehon eri organismien vastustuskykyä stressiin, sairauksiin ja ympäristöön sekä normalisoivat ja tehostavat aineenvaihdunnan toimintaa.lähde? Tyypillisimmät adaptogeenit valmistetaan kasvien juuriosista. Adaptogeenisten kasvien juurten kehittyminen kestää yleensä todella pitkän ajan (3-7 vuotta) ja niiden kasvupaikka on usein tavallisesta poikkeava; kasvi kasvaa joko erittäin korkeassa tai erittäin matalassa ilmastossa, minkä vuoksi se on joutunut kehittämään itselleen ääriolosuhteisiin sopeutumiseen tarvittavia puolustusmekanismeja.

Tiedeyhteisö on skeptinen ryhmää "adaptogeenit" kohtaan, koska termiä käytetään hyvin väljästi ja tarkkaa vaikutusta saati toimintamekanismia ei ole kuvattu tieteessä. Termiä käytetään paljon markkinointitarkoituksissa.

Lännessä tunnettuja adaptogeenisia yrttejä: Maca-juuri, ashwagandha, ginseng, neidonhiuspuu, lakritsijuuri, ruusujuuri, maraljuuri, Siperian gingseng, sitruunaköynnös, pakurikääpä, vuorenkilpi, rohtokoisio ja tulsi.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maca Superfoodit. Viitattu 22.8.2012.
  2. Adaptogens Healthline. Viitattu 22.8.2012.
  3. Singh, Hoette and Miller: Tulsi Mother Medicine of Nature. , 2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.