Acta diurna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Acta diurna (lat., päivittäiset tapahtumat[1]) oli Julius Caesarin aloitteesta 59 eaa. perustettu Rooman virallinen julkaisu.[1] Se kaiverrettiin joko kiveen tai metalliin julkisille paikoille, kuten Forumille. Roomalaiset kutsuivat julkaisuja myös nimillä Acta, Diurna, Acta Popidi ja Acta Publica.

Ensimmäinen Acta diurna ilmestyi noin vuonna 131 eaa. Aluksi siinä julkistettiin oikeudenkäyntien tuloksia. Myöhemmin julkaisu alkoi sisältää julkisia tiedotuksia ja muita mainitsemisen arvoisia asioita, kuten syntymiä, avioliittoja ja kuolemia. Julkaisun annettiin olla esillä muutama päivä, minkä jälkeen se otettiin alas ja arkistoitiin (yhtään kappaletta ei kuitenkaan ole säilynyt näihin päiviin).

Joskus kirjurit tekivät julkaisusta jäljennöksiä ja lähettivät niitä Rooman provinssien hallitsijoille. Myöhemmin keisarit käyttivät julkaisua omien ilmoitustensa tekemiseen. Acta diurnan muut osiot olivat oikeuslaitoksen, kunnan ja armeijan ilmoitukset. Senaatin ilmoitukset pidettiin salaisina, kunnes Julius Caesar teki niistä julkisia vuonna 50 eaa. Myöhemmät hallitsijat kuitenkin sensuroivat ne.

Acta diurnan julkaisu loppui, kun keisari muutti Konstantinopoliin. Julkaisua on etenkin aiemmin verrattu alkeellisiin sanomalehtiin. Nykytutkimus on kuitenkin ottanut etäisyyttä tästä tulkinnasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Paavo Castrén, Leena Pietilä-Castrén: Antiikin käsikirja. Hakusana acta. Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  2. New Pauly Online. Encyclopedia of the Ancient World, hakusana "Acta".