Acrenamburana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Acrenamburana
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Suku: Amburanat Amburana
Laji: acreana
Kaksiosainen nimi

Amburana acreana
(Ducke) A.C.Sm.[2]

Synonyymit
  • Torresea acreana Ducke
Katso myös

  Acrenamburana Wikispeciesissä
  Acrenamburana Commonsissa

Acrenamburana[3] (Amburana acreana) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon ja amburanojen (Amburana) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihantapuu, joka voi kasvaa korkeimmillaan 35 metriä korkeaksi. Runko voi kasvaa halkaisijaltaan noin metrin paksuiseksi.

Acrenamburana kasvaa sademetsässä usein jokien lähettyvillä alueilla, jotka eivät jää vuosittaisten tulvien alle. Acrenamburanaa kasvaa luonnossa Etelä-Amerikassa Brasilian, Bolivian ja Perun alueilla.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acrenamburanaa on hakattu paljon siitä saatavan puutavaran vuoksi. Puuaineksen väri vaihtelee kellertävästä vaaleanruskeaan ja se on hienokuvioista. Puuaines tuoksuu ja maistuu vaniljalle. Puutavaraa käytetään muun muassa rakentamiseen, luksushuonekaluihin, sisustusmateriaalina sekä koristeellisiin puupinnoitteisiin.

Acrenamburanan siemenistä voidaan eristää vaniljantuoksuista eteeristä öljyä, jota käytetään parfyymeihin sekä saippuan, tupakan ja nuuskan tuoksu- ja makuaineena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Varty, N. & Guadagnin, D.L.: Amburana acreana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 1998. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.2.2023. (englanniksi)
  2. Amburana acreana (Ducke) A.C.Sm. Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 28.7.2022. (englanniksi)
  3. Amburana acreana (Ducke)A.C.Sm. Finto: Kassu - Kasvien suomenkieliset nimet. Viitattu 28.7.2022.