S/S Achill

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Achill)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

S/S Achill oli Lontoossa rekisteröity pirtulaiva, joka upposi spriilastissa Selkämerellä Säpin länsipuolella 6. elokuuta 1933. Laivan miehistö pelastettiin ohikulkeneeseen laivaan, ja osa aluksen lastista ajautui myöhemmin Suomen rannikolle.

500 tonnin Achill lähti Danzigista 28. heinäkuuta 1933 kohti Pohjanlahtea. Virallinen matkan päämäärä oli papereissa Ruotsin Skellefteå, mutta todellisuudessa oli tarkoitus toimittaa spriilasti Suomen rannikolle. Laiva sai matkan aikana myrskyssä vuodon useiden pohjaniittien irrottua, ja se alkoi vähitellen täyttyä vedellä niin, että sen miehistö joutui lopulta lähettämään hätämerkkejä aluksen ollessa Säpin länsipuolella Suomen aluevesien ulkopuolella.

Pohjoiseen Vaasaan matkalla ollut saksalainen höyrylaiva Orlando huomasikin hätämerkit ja käänsi kurssinsa kohti syvällä vedessä ajelehtivaa Achillia. Laivan 13 hengen miehistö, joista viisi oli englantilaisia ja kahdeksan virolaisia, siirtyi tavaroineen Orlandoon. Achillia yritettiin aluksi hinata kohti Suomen rannikkoa, mutta hinausköysi katkesi pian ja Achill jäi ajelehtimaan upoten lopulta kokonaan.

Vaasaan tultaessa Achillin miehistön jäsenet olivat humalassa nautittuaan matkan varrella Achillista mukaanottamiaan viinapulloja. Heitä kuulusteltiin merivartiolaitoksen Pohjanlahden piirin esikunnassa, mutta laivan päällikkö Fullerton piti kiinni kertomuksestaan, jonka mukaan laiva oli ollut kappaletavaralastissa matkalla Skellefteåån. Koska Achill oli uponnut Suomen aluevesien ulkopuolella, eivät viranomaiset voineet tehdä muuta kuin toimittaa miehistön pois maasta.

Achillin lastina olleita pirtukanistereita ajelehti pian Luvian saaristoon niin, että meren pinta oli paikoin niitä täynnä. Pirtua kerättiin merestä useiden päivien aikana noin 10 000 litraa, lisäksi löydettiin Achillin pelastusvene ja muuta laivalta peräisin olevaa esineistöä. Achill-laivassa arvioidaan olleen noin 80 000 litran pirtulasti, joten suurin osa lastista jäi kuitenkin laivan hylkyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]