Abukirin taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abukirin taistelu
Osa Ranskan vallankumoussotia
L'Orient räjähtää Abukirin taistelussa. Arnald Georgen maalaus
L'Orient räjähtää Abukirin taistelussa. Arnald Georgen maalaus
Päivämäärä:

1.2. elokuuta 1798

Paikka:

Abukirinlahti, Egypti

Lopputulos:

Brittiläisten voitto

Osapuolet

Iso-Britannia

Ranska

Komentajat

Horatio Nelson

François-Paul Brueys D'Aigalliers

Vahvuudet

14 linjalaivaa, joilla yhteensä 1012 tykkiä ja 8068 miestä

13 linjalaivaa ja 4 fregattia, joilla 1190 tykkiä ja noin 7850 miestä

Tappiot

218 kaatunutta, 678 haavoittunutta

3 poltettua alusta, 9 vallattua alusta, 1 upotettu fregatti, 1 451 kaatunutta, 1479 haavoittunutta, 3 000 vangittua

Abukirin taistelu (engl. Battle of the Nile) käytiin Ranskan vallankumoussotiin liittyvä taistelu Egyptissä, Abukirin edustalla 1. elokuuta 1798 amiraali François-Paul Brueys D'Aigalliers johtaman Ranskan laivaston ja kontra-amiraali Sir Horatio Nelsonin johtaman brittiläisen Välimeren laivaston välillä.

Ranskan laivasto suojasi Egyptiin kuljetusaluksilla siirtyviä Napoleonin johtamia maavoimia. Nelsonin johtama Välimeren laivasto oli etsinyt kuljetuslaivastoa tuhotakseen sen merellä. Maihinnousulaivaston onnistui kuitenkin välttää Nelsonin laivasto ja se onnistui maihinnousussaan Abukirin lahdella, joka on noin 15 mailia itään Aleksandriasta. Suojannut Ranskan laivaston Toulonista lähtenyt osasto ankkuroitui lahdelle.

Välimeren laivasto saapuu 1. elokuuta Aleksandriaan, jolloin se saa tiedon ranskalaisten maihinnoususta ja lahdella ankkurissa olevasta laivasto-osastosta. Nelson päättää hyökätä heti, vaikka aurinko laskisi jo muutaman tunnin päästä.

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Foleyn HMS Goliath johti laivueen pohjoisluoteisen tuulen auttamana läpi ranskalaisten ankkurissa olevan laivaston. Seuraavien kahden tunnin aikana ensimmäiset viisi ranskalaisalusta olivat karronaadien yhteislaukausten ulottuvissa.

Ranskalaisten keskustassa ollut 120-tykkinen amiraali Brueysin lippulaiva L'Orient kohdisti tulensa kapteeni Darbyn HMS Bellerophoniin, joka menetti mastonsa ja lähes tuhoutui. Aluksella kaatui tai haavoittui lähes 200 miestä. HMS Majestic sai tulesta myös osansa ja sen kapteeni Westcott kaatui. Amiraali Brueys haavoittui kuolettavasti HMS Swiftsuren avatessa tulen ja hieman myöhemmin ranskalaisten lippulaiva L'Orientin nähdään palavan ja se räjähtää kappaleiksi kello 22.00.

Kartta Abukirin taisteluun osallistuneista aluksista ja niiden liikkeistä. Brittiläiset alukset ovat punaisia ja ranskalaiset sinisiä.

Lippulaivan tuhoutuminen oli lopullinen käännepiste taistelussa. Vaikka 80-tykkiset linjalaivat Franklin ja Tonnant jatkoivat urheata taisteluaan, Ranskan laivasto oli lyöty. Laivaston keskustan romahdettua brittilaivat purjehtivat linjaan ja ampuivat alusten keulasta pitkin kansia, mutta pitkä päivä oli verottanut voimia ja pimeän tulo keskeytti taistelun.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalaiset menettivät 1 700 miestä ja 3 000 jäi vangiksi. Briteistä 218 sai surmansa. Ranskan laivaston aluksista ainoastaan kontra-amiraali Villeneuven komennossa olleet 80-tykkinen Guillaume Tell ja 74-tykkinen Généreux sekä kaksi fregattia pääsivät pakoon.

Nelsonin voitto teki Kuninkaallisesta laivastosta Välimeren herran ja jätti Napoleonin joukot ilman kotimaan tukea. Samalla tuhoutui Napoleonin haave vallata Intia. Napoleonin poliittinen asema koki myös vakavan iskun, kun hän koki ensimmäisen tappionsa ja osoittautui siten voitettavaksi eikä voitosta voittoon kulkevaksi neroksi.

Laivastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Abukirin taistelu.
  • Thomas, David A.: A Companion to the Royal Navy, s. 271-272. Lontoo: Harrap, 1988. ISBN 0-245-54572-7. (englanniksi)
  • Winfield, Rif: British Warships in the Age of Sail 1793-1817 - Design, Construction and Fates, s. 82. Minnesota: Seaforth Publishing, 2005. ISBN 978-1-84415-717-4. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Winfield, Rif s. 52
  2. Winfield, Rif s. 62
  3. Winfield, Rif s. 61
  4. Winfield, Rif s. 57
  5. Winfield, Rif s. 54
  6. Winfield, Rif s. 61-62
  7. Winfield, Rif s. 119
  8. Winfield, Rif s. 59