Abukirin taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abukirin taistelu
Osa Ranskan vallankumoussotia
L'Orient räjähtää Abukirin taistelussa. Arnald Georgen maalaus
L'Orient räjähtää Abukirin taistelussa. Arnald Georgen maalaus
Päivämäärä:

1.2. elokuuta 1798

Paikka:

Abukirinlahti, Egypti

Lopputulos:

Brittiläisten voitto

Osapuolet

Iso-Britannia

Ranska

Komentajat

Horatio Nelson

François-Paul Brueys D'Aigalliers

Vahvuudet

14 linjalaivaa, joilla yhteensä 1012 tykkiä ja 8068 miestä

13 linjalaivaa ja 4 fregattia, joilla 1190 tykkiä ja noin 7850 miestä

Tappiot

218 kaatunutta, 678 haavoittunutta

3 poltettua alusta, 9 vallattua alusta, 1 upotettu fregatti, 1 451 kaatunutta, 1479 haavoittunutta, 3 000 vangittua

Abukirin taistelu (engl. Battle of the Nile) oli Ranskan vallankumoussotiin liittyvä meritaistelu, joka käytiin Niilin suulla sijaitsevalla Abukirinlahdella 1. elokuuta 1798. Taistelussa kontra-amiraali Sir Horatio Nelsonin johtama brittiläinen Välimeren laivasto tuhosi amiraali François-Paul Brueys D'Aigalliers johtaman ranskalaisen laivasto-osaston.

Ranskan laivasto suojasi Toulonista Egyptiin kuljetusaluksilla siirtyviä Napoleonin johtamia maihinnousujoukkoja. Nelsonin johtama Välimeren laivasto oli etsinyt maihinnousuosastoa tuhotakseen sen merellä. Maihinnousulaivaston onnistui kuitenkin välttää Nelsonin laivasto ja se nousi maihin Abukirin lahdella noin 30 km itään Aleksandriasta. Maihinnousuosastoon kuuluneet sotalaivat valmistautuivat suojaamaan rantaa. Ranskalaiset linjalaivat ankkuroitiin ja järjestettiin noin 2,5 kilometrin pituiseksi rannan suuntaiseksi taistelulinjaksi siten, että rantamatalikko jäi paapuurin puolelle. Jokainen alus oli kytketty edessä ja takana olevaan naapuriinsa touvein. Täten laivat saattoivat puolustaa maihinnousurantaa kaikilla tyyrpuurin puoleisilla tykeillään. Brueys oli kuitenkin tehnyt sen kohtalokkaan virheen, että hän oli jättänyt linjansa kärkialuksen ja rantamatalikon väliin niin paljon tilaa, että se salli brittien liikehtiä hänen alustensa ja rannan väliin.

Välimeren laivasto saapuu 1. elokuuta Aleksandriaan, jolloin se saa tiedon ranskalaisten maihinnoususta ja lahdella ankkurissa olevasta laivasto-osastosta. Nelson päättää hyökätä heti, vaikka aurinko laskisi jo muutaman tunnin päästä.

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Foleyn HMS Goliath johti HMS Orionin, HMS Theseusin, HMS Audaciousin ja HMS Zealousin pohjoisluoteisen tuulen auttamana ranskalaisten linjan kärjessä olleen Guerrierin editse rannan ja vihollisen väliin. Ohittaessaan Guerrierin keulan HMS Goliath ampui paapuurin puoleisella patterillaan kaksoisladatun täyslaidallisen, joka pyyhki tuhoisin seurauksin pitkin Guerrierin kansia keulasta perään. Lähimpänä rantaa purjehtinut HMS Orion joutui ranskalaisen 36-tykkisen fregatti Sérieusen tuleen. Tämä epätasainen koitos päättyi kuitenkin nopeasti HMS Orionin täyslaidallisiin, jotka lopettivat Sérieusen taistelut ainiaaksi. Fregatin pirstoutunut hylky lähti tuuliajolle ja upposi. Seuraavien kahden tunnin aikana ensimmäiset viisi ranskalaisalusta olivat brittien yhteislaukausten ulottuvissa sekä rannan että meren puolelta.

Ranskalaisten keskustassa ollut 120-tykkinen amiraali Brueysin lippulaiva L'Orient kohdisti tulensa kapteeni Darbyn HMS Bellerophoniin, joka menetti mastonsa ja lähes tuhoutui. Aluksella kaatui tai haavoittui lähes 200 miestä. HMS Majestic sai tulesta myös osansa ja sen päällikkö Westcott kaatui. Amiraali Brueys sai tykinkuulan täysosuman keskivartaloonsa ja kuoli hetkeä myöhemmin, noin kello 21. Myös L'Orientin päällikkö haavoittui ja hänen 12-vuotias poikansa menetti toisen jalkansa tykinkuulan viemänä. Noin kello 21 L'Orientin nähtiin palavan, minkä jälkeen liekit saavuttivat aluksen ruutivaraston ja se räjähti kappaleiksi kello 22.00.

Kartta Abukirin taisteluun osallistuneista aluksista ja niiden liikkeistä. Brittiläiset alukset ovat punaisia ja ranskalaiset sinisiä.

Lippulaivan tuhoutuminen oli lopullinen käännepiste taistelussa, mutta tulitus jatkui seuraavaan aamuun asti. Erityisesti 80-tykkinen Tonnant taisteli raivokkaasti. Alus itse oli menettänyt kaikki kolme mastoaan ja sen päällikkö Aristide Aubert Du Petit Thouars kolme raajaa; vain yksi käsi oli enää kiinni ruumiissa. Tästä huolimatta Du Petit Thouars piti laivansa komennossaan ja antoi käskyjä ja ohjeita viljatynnyrissä istuen, mutta kuoli seuraavana aamuna. Tonnant pääsi irtautumaan taistelusta ja se ajelehti ranskalaisen linjan peräosan tuntumaan.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen laivasto-osasto tuhoutui lähes täydellisesti; se menetti seitsemästätoista aluksestaan kolmetoista, joista yhdeksän jäi vihollisen sotasaaliiksi. Ainoastaan kontra-amiraali Villeneuven komennossa olleet 80-tykkinen Guillaume Tell ja 74-tykkinen Généreux sekä kaksi fregattia pääsivät pakenemaan. Arviot ranskalaisten miehistötappioista vaihtelevat 2 000 ja 5 000 välillä, mihin lukuun kuuluvat sekä kaatuneet, haavoittuneet että vangiksi jääneet.

Vaikka kaikki taistelukosketuksen saaneet brittialukset kärsivät vaurioita, he eivät menettäneet yhtään alusta kokonaan. Tästä huolimatta ainakin kuusi laivaa vaurioitui pahoin ja yksi ajoi karille. Miehistötappiot olivat yhteensä 896 miestä, joista 218 oli kaatuneita ja 678 haavoittuneita. Pahimmin kärsivät 74-tykkiset HMS Bellerophon ja HMS Majestic, joista ensimmäinen menetti 197 miestä kaatuneina ja haavoittuneina sekä kaikki kolme mastoaan. Majesticilla vastaavat luvut olivat 193 miestä ja kaksi mastoa.

Nelsonin voitto teki Kuninkaallisesta laivastosta Välimeren herran ja jätti Napoleonin joukot ilman kotimaan tukea. Samalla tuhoutui Napoleonin haave vallata Intia. Napoleonin poliittinen asema koki myös vakavan iskun, kun hän koki ensimmäisen tappionsa ja osoittautui siten voitettavaksi eikä voitosta voittoon kulkevaksi neroksi.

Laivastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Abukirin taistelu.
  • Thomas, David A.: A Companion to the Royal Navy, s. 271-272. Lontoo: Harrap, 1988. ISBN 0-245-54572-7. (englanniksi)
  • Winfield, Rif: British Warships in the Age of Sail 1793-1817 - Design, Construction and Fates, s. 82. Minnesota: Seaforth Publishing, 2005. ISBN 978-1-84415-717-4. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Winfield, Rif s. 52
  2. Winfield, Rif s. 62
  3. Winfield, Rif s. 61
  4. Winfield, Rif s. 57
  5. Winfield, Rif s. 54
  6. Winfield, Rif s. 61-62
  7. Winfield, Rif s. 119
  8. Winfield, Rif s. 59