Abraham Niklas Edelcrantz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abraham Niclas Edelcrantz
Edelcrantzin optisen lennättimen jäljennös Tukholmassa.

Abraham Niklas (Niclas) Edelcrantz (syntyjään Clewberg, 29. heinäkuuta 1754 Turku15. maaliskuuta 1821 Tukholma[1]) oli suomalaissyntyinen ruotsalainen runoilija ja luonnontieteilijä.

Edelcrantzista tuli Turun akatemian kirjastonhoitaja 1780[1]. Hän oli jäsenenä Aurora-seurassa[1] ja julkaisi runojaan Åbo Tidningar -lehdessä. Vuodesta 1783 hän asui Tukholmassa, jossa toimi kuninkaallisten teattereiden toisena johtajana[1] ja vuodesta 1789 Kustaa III:n yksityissihteerinä. Vuodet 1813–1821 Edelcrantz oli maanviljelyakatemian johtajana[1]. Runoilijana Edelcrantz oli esiromantikko.

Luonnontieteilijänä hän muun muassa kehitti ja rakennutti vuonna 1794 oman prototyyppinsä Claude Chappen kehittämästä optisesta lennätinlinjasta Tukholman kuninkaanlinnan ja Drottningholmin linnan välille.[2][3][4][5]. Jo viikon päästä tästä onnistuneesta kokeilusta hallitus määräsi Edelcrantzin laajentamaan linjaa manner-Ruotsin rannikkolinnoituksiin, ja sittemmin Grisslehamnista Ahvenanmaan Eckeröön jonne linja valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]