Abdullah Abdullah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abdullah Abdullah
عبدالله عبدالله
Afganistanin pääministeri
29. syyskuuta 2014 alkaen
Afganistanin ulkoministeri
22. joulukuuta 2001 – 20. huhtikuuta 2005
Henkilötiedot
Syntynyt5. syyskuuta 1960
Kabul, Afganistan
Lapset 4
Tiedot
Koulutus lääketieteen lisensiaatti
Tutkinnot Kabulin yliopisto

Abdullah Abdullah (s. 5. syyskuuta 1960 Kabul) on afganistanilainen poliitikko, maan entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas vuosien 2009 ja 2014 vaaleissa. Vuodesta 2014 hän on toiminut Afganistanin pääministerinä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdullah syntyi Kabulissa. Hänen isänsä on pataani ja äitinsä tadžikki. Hänen isänsä Ghullam Muhayuddin Khan oli korkeassa asemassa Kandaharissa, jossa myös Abdullah vietti osan lapsuuttaan. Viimein perhe asettui Kabuliin, kun kuningas Mohammed Zahir Shah nimitti isän senaattoriksi.

Abdullah meni opiskelemaan lääketiedettä ja valmistui Kabulin yliopistolta lääketieteen lisensiaatiksi 1983. Vuonna 1985 hän muutti maasta Peshawarin Pakistaniin, jossa jatkoi ammattinsa harjoittamista Afganistanin pakolaisten parissa.

Abdullah toimi myös Panjshirin vastarinta rintaman terveysosaston johdossa ja hänestä tuli Ahmad Shah Massoudin läheinen kumppani.

Vuonna 1995 Abdullah nimettiin Afganistanin islamilaisen valtion puhemieheksi. Talibanin valloitettua Kabulin Abdullah toimi Pohjoisen liiton varaulkoministerinä syyskuusta 1997. Bonnin konferenssinselvennä jälkeen hänet nimitettiin ulkoministeriksi joulukuussa 2001. Hän piti asemansa myös vuoden 2002 Loya jirgan ja vuoden 2004 presidentinvaalien jälkeen. Hänet erotettiin hallituksesta 2006[1].

Abdullah Abdullah tuli toiseksi Afganistanin vuoden 2009 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Vaalit olivat laajalti vilpilliset ja istuvan presidentin Hamid Karzain äänistä noin kolmannes mitätöitiin. Vaaleissa oli tarkoitus järjestää toinen kierros jonkinlaisen legitimiteetin saavuttamiseksi. Abdullah Abdullah vetäytyi kuitenkin kokonaan toiselta kierrokselta, jolloin keskusvaalilautakunta julisti Karzain voittaneen.[2]

Vuoden 2014 presidentinvaalissa Abdullahin vastaehdokkaana oli Ashraf Ghani. Alustavan ääntenlaskun mukaan Ghani sai äänten enemmistön toisella kierroksella. Toiseksi tullut Abdullah epäili vaalivilppiä. Neuvottelujen jälkeen ehdokkaat allekirjoittivat vallanjakosopimuksen 21. syyskuuta 2014, jonka mukaan Ghani nousi presidentiksi ja Abdullahista tuli pääministeri.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]