Abba P. Lerner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abba Lerner

Abba Ptachya Lerner (28. lokakuuta 190327. lokakuuta 1982) oli yhdysvaltalainen keynesiläinen taloustieteilijä.

Lerner syntyi lokakuussa 1903 Bessarabiassa (sijaitsee nykyään Ukrainassa ja Moldovassa). Hän kasvoi juutalaisperheessä joka muutti Isoon-Britanniaan kun hän oli kolme vuotta vanha. Lerner varttui Lontoon East Endissä. Kuusitoista vuotta täytettyään hän työskenteli koneistajana, opettajana heprealaiskoulussa ja yrittäjänä. Hän aloitti opiskelut 1929 London School of Economicsissa, jossa hän opiskeli Friedrich Hayekin alaisuudessa. Puolen vuoden jaksolla Cambridgen yliopistossa 1934–1935 hän tutustui Keynesiin. Lerner avioitui Alice Sendakin kanssa 1930 ja he saivat kaksi lasta, Marionin and Lionelin 1932.

Vuonna 1937 Lerner muutti Yhdysvaltoihin, missä hän ystävystyi älyllisten vastustajiensa Milton Friedmanin ja Barry Goldwaterin kanssa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lerner kehitti markkinasosialismin mallia, joka poikkesi puhtaasta suunnitelmataloudesta. Se tuli tunnetuksi talouspolitiikan kolmantena tienä. 1960-luvulla Lerner alkoi ottaa etäisyyttä uransa alkuvaiheen näkemyksiin sosialismista.
  • Perustuen kokonaiskysynnän käsitteeseen ja chartalismiin Lerner kehitti funktionaalisen finanssin teorian jonka mukaan valtion tulisi verottaa ja kuluttaa vain ja ainoastaan täyttääkseen taloudenhoidolliset tavoitteet, kuten talouskasvun, täystyöllisyyden ja alhaisen inflaation.
  • Lerner kehitti NAIRUn käsitteen ennen Friedmania and Phelpsiä (1951). Hän kutsui sitä "alhaiseksi täystyöllisyydeksi" ja asetti sen vastakkain "korkean täystyöllisyyden" kanssa, joka oli maksimaalinen työllisyys joka oli saavutettavissa sovellettaessa funktionaalista finanssia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]