Aavikkopiikkileguaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aavikkopiikkileguaani
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Iguania
Heimo: Konnaliskot[2] Phrynosomatidae
Suku: Sceloporus
Laji: magister
Kaksiosainen nimi

Sceloporus magister
Hallowell, 1854

Katso myös

  Aavikkopiikkileguaani Wikispeciesissä
  Aavikkopiikkileguaani Commonsissa

Aavikkopiikkileguaani (Sceloporus magister) on konnaliskojen heimoon (Phrynosomatidae) kuuluva liskolaji. Sitä esiintyy Yhdysvaltain lounaisosissa ja Luoteis-Meksikossa. Aavikkopiikkileguaani kasvaa hännän kanssa noin 25–30 cm pitkäksi. Sitä kasvatetaan lemmikkieläimenä.

Elinympäristö ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkopiikkileguaani elää kuivilla ja puolikuivilla alueilla tasangoilla ja aavikoilla sekä kivikkoisilla vuorenrinteillä. Se on päivälläkin aktiivinen ja lepäilee aurinkoisilla kivillä ja kallioilla, mutta myös maassa lähellä koloja sekä pensaita. Vaaran uhatessa se menee nopeasti piiloon kivenkoloihin. Se voi myös kiipeillä puissa.

Aavikkopiikkileguaani lemmikkieläimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkopiikkileguaanin terraarion tarvitsee olla vähintään esimerkiksi 95 × 45 × 50 cm. Terraarion kuuluu olla kuiva ja hiekkapohjainen. Terraarioon sijoitetaan myös kiipeily- ja piilopaikkoja. Aavikkopiikkileguaani tarvitsee UVB-valaistuksen. Sopiva lämpötila terraarion lämmittelypaikassa on 35 °C, viilein kohta huoneenlämpöinen. Yhdessä terraariossa saa olla vain yksi koiras.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkopiikileguaani syö luonnossa hyönteisiä ja joskus myös hedelmiä ja kukintoja. Vankeudessa ruokaan täytyy lisätä vitamiinia ja kalsiumia.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkopiikkileguaani luokitellaan sukuun Sceloporus, jonka muita lajeja ovat esimerkiksi sinipiikkileguaani (S. serrifer) ja piikkileguaani (S. poinsettii).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hammerson, G.A., Frost, D.R. & Santos-Barrera, G.: Sceloporus magister IUCN Red List of Threatened Species. 2007. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.2.2022. (englanniksi)
  2. Mikko Haaramo: Iguania Mikkos Phylogeny Archive. Viitattu 14.7.2016.