Aavejahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tositelevisio-ohjelmasta. Harrastusta käsittelevä artikkeli on Aaveen metsästys.

Aavejahti (engl. Ghost Adventures) on tunnin mittainen yhdysvaltalainen tositelevisio-ohjelma. Se aloitti Travel Channel -taivaskanavalla 17. lokakuuta 2008. Ohjelmaa tekevät ”aaveenmetsästäjät” Zak Bagans, Nick Groff ja Aaron Goodwin. He tutkivat kohteita, joissa väitetään kummittelevan. Kaikki alkoi dokumenttifilmillä The Ghost Adventures, jonka kuvausporukka kuvasi vuonna 2004. Dokumentin näytti SyFy-kanava (ent. Sci-Fi Channel). Dokumentti sai useita palkintoja, joista yksi on muun muassa Grand Jury -palkinto, jonka he saivat sarjassa paras dokumenttifilmi. Dokumentin teko ja menestys inspiroi trioa tekemään jahdeistaan sarjan. Myöhemmin dokumentti nimettiin Ghost Adventures: The Beginning (alku).

Sarjassa Bagans, Groff, ja Goodwin tutkivat paikkoja, joissa väitetään kummittelevan. He yrittävät saada kuva- tai ääninäyttöä paranormaalista toiminnasta. Kukin jakso alkaa paikan ja ympäristön tutkimisella ja he etenevät kunkin paikan omistajien ja silminäkijöiden haastattelulla ja lausunnoilla. Tiimi merkkaa ”kuumat paikat” mustalla X:llä, jolloin he myöhemmin yöllä palaavat sinne ja asettavat kamerat kuvaamaan paikkaa.

Kiertueen jälkeen Bagans, Groff ja Goodwin lukitaan kohteeseen hämärästä aamunkoittoon. Ensimmäiseksi he suunnittelevat tutkimuksen strategian ja asettavat kamerat X:llä merkittyihin kohteisiin. Tiimi käyttää tutkimuksen aikana erilaisia laitteita, kuten digitaalista lämpömittaria, EMF-mittaria ja sanelukonetta, joka tuottaa valkoista kohinaa, jonka avulla uskotaan aaveiden puhuvan koneeseen. Kameroina tiimi käyttää digitaalisia videokameroita ja infrapunakameroita, jotka ovat yöllä yökuvausasennossa. Tiimi kulkee pilkkopimeässä käyttäen silminään vain kameran näyttöä.

Jakson lopussa tiimi analysoi yön aikana saadut näytteet. Usein heillä on apuna paranormaaliin erikoistuneita asiantuntijoita, jotka tarkistavat näytteet ja tutkivat ne mahdollisten vilppien varalta.

Aavejahdin on sanottu olevan kaikista vastaavista ohjelmista luotettavin sen runsaiden näytteiden perusteella.lähde?

Suomessa Aavejahti pyörii MTV3 Faktalla. Aiemmin Aavejahtia näytti Sub syksyllä 2009, mutta lopetti sen esittämisen jättäen ensimmäisen tuotantokauden kesken. Aavejahtia suomensi Hele Krohn, joka myös keksi sarjan suomenkielisen nimen. Sub aloitti sarjan esittämisen uudelleen ensimmäisestä tuotantokaudesta alkaen keväällä 2012.

2015 Nick Groff lähti sarjasta aloittaakseen oman kummitusohjelman. Hänen tilalleen tuli sarjassa aiemmin mm. teknisinä avustajina toimineet Billy Tolley ja Jay Wasley.

Sarjaa on syksyyn 2016 mennessä tehty 12 tuotantokautta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]