A Treatise of Human Nature

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
David Hume.

A Treatise of Human Nature on skotlantilaisen filosofin David Humen kirjoittama filosofinen tutkielma, joka on julkaistu vuosina 17391740. Se käsittelee ihmisluontoa. Teoksen koko nimi oli A Treatise of Human Nature: Being an Attempt to introduce the experimental Method of Reasoning into Moral Subjects, suomeksi "Tutkielma ihmisluonnosta: Ollen yritys esitellä kokeellinen päättelyn menetelmä moraalisille aiheille". Tunnetuin teoksen esittämistä periaatteista on ns. Humen giljotiini.

Teos sisälsi seuraavat osat:

  • Kirja 1: Of the Understanding eli Ymmärryksestä - Ideoiden käsittely, niiden alkuperästä siihen kuinka ne tulisi jaotella. Sisältää merkittäviä huomioita skeptisismistä.
  • Kirja 2: Of the Passions eli Intohimoista - Tunteiden käsittely.
  • Kirja 3: Of Morals eli Moraalista - Moraaliset ideat, oikeudenmukaisuus, velvollisuudet, hyväntahtoisuus.

Hume kirjoitti tutkielman Ranskassa 26-vuotiaana. Vaikka monet tutkijat katsovat tutkielman olevan Humen merkittävin teos ja yksi filosofian historian merkittävimmistä, lukijakunta kotona Isossa-Britanniassa oli aluksi hyvin eri mieltä. Hume kuvasi julkisen reaktion (tai sen puutteen) sanoen teoksen "pudoneen painosta kuolleena syntyneenä, ilman että saavutti edes sellaista huomionosoitusta kuin kiihkoilijoiden nurinaa. Koska olen luontaisesti elämäniloinen ja vilkasverinen, palauduin kuitenkin kolauksesta pian ja jatkoin opintojani maassa suurella innolla".

Humen tarkoituksena oli ollut katsoa, herättääkö teos kiinnostusta, ja mahdollisesti täydentää sitä politiikalle ja kritisismille omistetuilla teoksilla. Koska teos ei herättänyt kiinnostusta, hän ei täydentänyt sitä. Hume katsoi kuitenkin, että teoksen ongelmat ovat enemmän tyylissä kuin sisällössä, joten hän kirjoitti siitä lyhennelmän An Abstract Of A book lately published; Entituled, A Treatise Of human nature, &c. Wherein The chief argument of that Book is farther illustrated and Explained. Hume julkaisi sen nimettömänä ja pyrki näin tekemään teoksesta helpompilukuisen ja herättelemään kiinnostusta uudelleen. Tämäkin kuitenkin epäonnistui.

Hume kuitenkin työsti osan teoksen sisällöstä myöhempään teokseensa Tutkimus inhimillisestä ymmärryksestä, joka ei sekään saavuttanut merkittävästi enemmän suosiota, mutta kuitenkin enemmän kuin aiemmat teokset.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Russell, Paul: The riddle of Hume’s Treatise: Skepticism, naturalism, and irreligion. Oxford: Oxford University Press, 2008. ISBN 0-19-511033-1. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.