AMR (koodekki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AMR (Adaptive Multi-Rate) on kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoissa käytettävä puhekoodekki,[1] joka perustuu ACELP-algoritmeihin (Algebraic Code Excited Linear Prediction). Nimensä mukaisesti AMR voi käyttää kahdeksaa eri bittinopeutta, niistä kolme on yhteensopivia eri 3GPP:n osallistujien puhekoodekkien kanssa:

AMR-koodekki käsittelee 20 millisekunnin mittaisia puhekehyksiä 8000 hertsin näytteenottotaajuudella. Koodekin algoritminen viive on 27,5 millisekuntia, kompressoidessa se tutkii 7,5 millisekunnin verran koodattavan kehyksen jälkeistä puhetta.

AMR on alun perin suunniteltu GSM-verkkojen EDGE-laajennuksen kanssa käytettäväksi. Se pystyy joustavasti sopeutumaan erilaisiin vastaanotto-olosuhteisiin. Jos radiokanavalla on paljon häiriöitä, virheenkorjaukseen käytettvien bittien määrää on mahdollista lisätä jos puheen siirtoon tarvittavia bittejä voidaan samalla vähentää. Tällä tavalla yhden tukiaseman välittämien puheluiden määrää voidaan lisätä, puheen laatua parantaa ja puheluiden katkeamista välttää.

AMR käyttää myös puheaktiivisuuden ilmaisua (VAD eli Voice Activity Detection), epäjatkuvaa lähetystä (DTX eli Discontinous Transmission) ja taustakohinan generointia (CNG, Comfort Noise Generation) vähentämään siirrettävän tiedon määrää.

Katso myös AMR-WB ja AMR-WB+.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AfterDawn - AMR Viitattu 25. heinäkuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.