AC Allianssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AC Allianssi
Perustettu 2002
Lakkautettu 2006
Kaupunki Suomi Vantaa, Suomi
Kenttä Pohjola Stadion
– kapasiteetti 4 600

AC Allianssi oli vuosina 2002–2006 toiminut vantaalainen jalkapalloseura. Kotiottelunsa se pelasi Pohjola Stadionilla. Allianssi peri talousvaikeuksiin ajautuneen Atlantis FC:n paikan Veikkausliigassa kaudeksi 2002.[1] Parhaimmillaan Allianssi saavutti SM-hopeaa kaudella 2004 ja voitti Liigacupin kahdesti peräkkäin 2004 ja 2005. Lisäksi se ylsi Suomen Cupin finaaliin 2003. Seura ilmoitti 12. huhtikuuta 2006, että toiminnan jatkamiseen ei ole edellytyksiä sen jäätyä ilman liigalisenssiä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi seura syntyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlantis FC:n jouduttua talousvaikeuksiin kauden 2001 päätyttyä alkoivat spekulaatiot sen kohtalosta. Vuoden 2002 alkupuolella metsäyhtiö Finnforest oli mukana perustamassa uutta seuraa AC Allianssia. Atlantiksen sinipunaiset värit vaihtuivat Allianssin oranssivalkoisiin, mutta pelaajisto ja valmentajat pysyivät suurin piirtein samoina. Allianssi peri myös Atlantiksen saavuttaman UEFA Cup -paikan, vaikka kyseessä olikin uusi seura. Atlantis FC puolestaan otti Kakkosessa pelanneen Atlantis Akatemian paikan.

Kausi 2004 oli Allianssille menestyksekäs. Se voitti ennen kauden alkua pelatun Liigacupin ja sijoittui Veikkausliigassa toiseksi. Toistamiseen se voitti Liigacupin vuonna 2005.

Kausi 2005 – ulkomaalaisomistus ja vedonlyöntirikosepäilyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 2005 Allianssi siirtyi ulkomaalaisomistukseen. 6. kesäkuuta 2005 julkistettiin tieto AC Allianssin yhtiöitymisestä uuden belgialaisomistuksen rahoituksen avulla. Uudelle omistajataholle oli päätynyt 90 % seurasta, loput 10 % jäi entisen ry:n haltuun. Ry:n puheenjohtaja Erkki Alaja kertoi asian julkistustilaisuudessa, etteivät kotimaiset resurssit olleet riittäneet täyttämään seuran visioita tulevaisuudesta, ja että nyt AC Allianssin tavoite on olla Suomen suurin jalkapalloseura viiden vuoden kuluessa. [3]

Samalla sarjapaikka siirrettiin AC Allianssi ry:ltä osakeyhtiölle. Seuran uudeksi omistajaksi tuli salaperäinen kiinalainen liikemies Ye Zheyun ja toimitusjohtajaksi belgialainen Olivier Suray. Suray haukkui Veikkausliigan pelien tempoa heikoksi ja ryhtyi toimiin. Hän erotti aiemman päävalmentajan, Ari Tiittasen, ja toi tilalle uudeksi valmentajaksi Thierry Pisterin sekä kuusi uutta ulkomaalaispelaajaa: Hocine Chebaikin, Jean-Pierre La Placan, Kasim Yildizin, Mustapha Douain, Sergei Omelianovitšin ja maalivahti Gregory Goffinin.

Uudistuneen Allianssin avausottelusta FC Hakaa vastaan muodostui kuitenkin farssi. Valmentaja Pister asetti kaikki uudet pelaajat avauskokoonpanoon ja myös pitkään pelaamatta olleen maalivahti Goffinin, koska maajoukkuessakin pelannut Henri Sillanpää oli samaan aikaan juuri Belgiassa testileirillä. Myöhemmin kävi ilmi, ettei kyseisellä La Louviéren joukkueella koskaan ollut kiinnostusta Sillanpäähän. Ottelu Haka-Allianssi päättyi lopulta Hakan murskavoittoon numeroin 8-0.

Välittömästi ottelun jälkeen heräsivät epäilyt siitä, että Allianssi hävisi ottelun tahallaan. Julkisuuteen tuli muun muassa pelaajien kommentteja, joissa he ihmettelivät päässeensä pelaamaan pitkän pelitauon jälkeen. Esimerkiksi Goffin oli parhaillaan toipumassa loukkaantumisesta. Suomen keskusrikospoliisin tutkimukset eivät kuitenkaan löytäneet alustavissa tutkimuksissaan pitäviä todisteita tahallisesta häviöstä ja vedonlyöntirikoksesta. Vedonlyöntirikoksiin myös Belgiassa liitetty Suray myönsi maaliskuussa 2006, että kesän 2005 Haka-Allianssi -ottelun lopputulos oli järjestetty. Helsingin Sanomien mukaan Suray väitti myös, että järjestelyjen päätekijä olisi kuitenkin kiinalainen Ye Zheyun, josta oltiin Belgian poliisin mukaan tekemässä kansainvälistä pidätysmääräystä.[4]

Allianssin peliesitykset olivat paikoin erinomaisia, mutta paikoin todella heikkoja. Allianssin maine ryvettyi epäilyistä kuitenkin pahanpäiväisesti, ja sen katsojamäärät romahtivat. Seuran perustajajäsen Erkki Alaja erosi lisäksi kauden päätteeksi seuran hallituksesta.

Kausi 2006 – toiminnan päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuusta 2005 lähtien Allianssia hallinnoimaan perustettu, 90-prosenttisesti ulkomaalaisomistuksessa oleva A.C. Allianssi Oy löi laimin maksut ja velvoitteet. Liigapaikan haltija Allianssi ry. kyllästyi 30. marraskuuta 2005 Allianssi Oy:n toimintaan, ja irtisanoi sopimuksen sopimusrikkomukseen vedoten. Samalla Allianssi ry. päätti nostaa mahdollisesti vahingonkorvauskanteen Allianssi Oy:tä kohtaan.

Allianssi Oy:n omistaja Ye Zheyun liitettiin syksyllä 2005 Belgiassa velloviin vedonlyöntivilppiepäilyihin, ja belgialaisen La dernière heure -lehden haastattelussa yhtiön toimitusjohtajan Olivier Suray kertoo: "Yen kanssa oli mahdotonta toimia".[5]

Suray kertoo myös: "Suomalaiset olisivat halunneet meidän jatkavan, mutta näissä oloissa se ei olisi enää ollut mahdollista."[5]

Allianssin tilanne kauden 2006 suhteen oli pitkään epävarma. Velkaisessa seurassa ryhdyttiin pelastustoimiin, mutta pelaajiston piirissä syntyi joukkopako. Uudeksi valmentajaksi palkattiin Timo Askolin. Maanantaina 30. tammikuuta Palloliiton ja Veikkausliigan yhteinen liigalisenssikomitea hylkäsi Allianssin lisenssihakemuksen yksimielisesti. Pääasiassa hylkääminen liittyi velkoihin, joista Allianssin ei katsottu voivan tarpeeksi hyvin selvitä. Lisäksi seuralla oli myös henkilöstöön, hallintoon, urheilulliseen toimintaan ja menestykseen liittyviä puutteita. Allianssi valitti asiasta urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta valitus hylättiin. Allianssille annettiin mahdollisuus hakea sarjapaikkaa Ykköseen, mutta keskiviikkona 12. huhtikuuta ilmoitettiin, ettei seura hae sarjapaikkaa ja että sen toiminta päättyy.

Pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IS Veikkaaja 3/17.1.2006 s. 3
  2. Helsingin Sanomat 13.4.2006 s. B1
  3. Savon Sanomat 10.6.2005, s. 23 ”Allianssi etsii nostetta ulkomaalaisomistuksesta”
  4. Football manager Olivier Suray admits Finnish match fixing 17.3.2006. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.8.2008. (englanniksi)
  5. a b Helsingin Sanomat 29. marraskuuta 2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]