ABBA: The Museum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ABBA: The Museum
Näyttelyrakennus
Näyttelyrakennus
Tyyppi MuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti DjurgårdenView and modify data on Wikidata
Kotisivut abbathemuseum.comView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 59°19′30″N, 18°05′46″E
Kartta
ABBA: The Museum

ABBA: The Museum on interaktiivinen näyttely ruotsalaisesta pop-yhtye Abbasta, joka avattiin Tukholmaan toukokuussa 2013.

Abbaan liittyvät teokset ja tavarat esitellään nykyaikaisessa, interaktiivisessa ympäristössä Tukholman Djurgårdenissa. Abba-museo ei kuitenkaan ole nimestään huolimatta museo, koska sillä ei ole kokoelmia,[1] se ei tee tutkimusta ja se on voittoa tavoitteleva. Se ei ole myöskään ruotsalaisen ICOM:n[2] eikä Riksförbundet Sveriges -museojärjestön jäsen.[3]

Näyttelyssa on myös useita interaktiivisia ääni- ja videoasemia, joiden avulla kävijät voivat esittää bändin musiikkia. Näyttely sijaitsee rakennuksessa lähellä Gröna Lund -teemapuistoa Djurgårdenin saarella.

Näyttelyn perustajat Ulf Westman ja Ewa Wigenheim-Westman ilmoittivat marraskuussa 2006 suunnitelmistaan perustaa Tukholmaan pysyvä Abba-näyttely. Sen innoittaja oli Beatles Story -museo Liverpoolissa, Englannissa. Näyttelyn odotettiin avautuvan vuonna 2008. Järjestäjien arvion mukaan se toisi puoli miljoonaa kävijää vuodessa.[4] Näyttelyn oli tarkoitus sijaita Tukholman sataman entisessä päärakennuksessa. Useiden vuosien taloudellisten ongelmien jälkeen projektista luovuttiin vuonna 2009, ja rakennukseen päätettiin sen sijaan perustaa uusi nykyaikainen valokuvataiteen näyttelykeskus nimeltä Fotografiska.[5]

Uudet suunnitelmat pysyvästä Abba-näyttelystä julkistettiin lokakuussa 2012.[6]

Näyttelyyn sisältyvää

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Bennyn piano - Itsestään soittava piano, joka on liitetty Benny Anderssonin kotona olevaan pianoon, joten se soi silloin kun Andersson soittaa kotonaan.
  • Waterloo - Jäljitelmä Brightonista vuonna 1974 Eurovision-laulukilpailujen aikaan, sisältäen esineitä siltä ajalta.
  • Polar Studio - Jäljitelmä levystudiosta, jossa Abba on levyttänyt suurimman osan myöhemmästä musiikistaan. Jäljitelmä sisältää useita esineitä joita alkuperäisessä studiossa on käytetty.
  • The Folkpark - Jäjitelmä Folkparkista, jossa Björn and Benny tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1966. [7]
  • Audio Guides - Ääniopastettu kiertoajelu, jonka Mamma Mia!:n käsikirjoittanut Catherine Johnson on kirjoittanut.
  • Ring Ring - Erityinen puhelin, johon vain neljä Abban jäsentä tietävät numeron.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]