A.P. Møller-Mærsk Gruppen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maersk -logo
Maerskin pääkonttori Kööpenhaminassa.

A.P. Møller-Mærsk Gruppen on tanskalainen monialayhtiö, jonka tärkein liiketoiminta-alue on logistiikka. Yhtiö tunnetaan paremmin nimellä Mærsk (tai kansainvälisessä asussaan Maersk). Yhtiö perustettiin 1904 ja sen pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa. Yhtiö toimii yli 125 maassa ja sillä on yli 100 000 työntekijää. Se on myös maailman suurin rahtilaivavarustamo ja Tanskan suurin yritys. Se on listattu Kööpenhaminan pörssiin (OMX: MAERSK A, OMX: MAERSK B).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Mærsk sai alkunsa vuonna 1904, jolloin 28-vuotias A.P. Møller perusti osakeyhtiön, joka osti höyrylaiva Svendborgin. Pieni varustamo kasvoi vähitellen, mutta omistajien tiet erkanivat, joten vuonna 1912 A.P. Møller perusti höyrylaivavarustamon.

Tällainen on Mærsk-imperiumin monimutkaisen rakenteen tausta tiivistettynä. Yhtiö solmi laajat kumppanuussuhteet laivanvarustajien kanssa, ja se johti toimintaa kahdella erillisellä pörssiyhtiöllä nimeltä Dampskibsselskabet af 1912 ja Svendborg.

Vasta vuonna 2003 yhtiöt yhdistettiin ja syntyi nykyinen Mærsk, joka on täysin Mc-Kinney Møller perheen hallinnassa. Perheen patriarkka oli Mærsk Mc-Kinney Møller, mutta näkyvimpiä hahmoja ovat hänen tyttärensä Ane Maersk McKinney Uggla ja tämän puoliksi ruotsalaiset lapset.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauppalehti s.24-25, 12.4.2010
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.