Uutinen

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. marraskuuta 2022 kello 19.15 käyttäjän InternetArchiveBot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo uutisista yleisesti. Artikkeleita päivittäisistä uutislähetyksistä löytyy täsmennyssivulta.
Uutisointia 1800-luvulla. Turun Wiikko-Sanomat 8. tammikuuta 1820.

Uutinen (uutiset) tarkoittaa uutta tietoa ajankohtaisista asioista. Uutisia voidaan jakaa usealla eri tavalla, muun muassa sanomalehden, television, radion, matkapuhelimen ja internetin välityksellä. Yhteistä näille kaikille on se, että ne ovat joukkotiedotusvälineitä, joilla voidaan viestiä suurille joukoille toistuvasti.

Uutisointi on journalismia, joka tyypillisesti kirjoitetaan tai esitetään uutisten kaltaisella tyylillä. Useimmiten toimittajat ensin tutkivat uutisten taustat ja esittävät ne sitten yleisölle totuudenmukaisesti tarkoituksenmukaisessa muodossaan. Jos uutisella halutaan muokata kohteen mielipidettä (totuudenmukaisella tai valheellisella aineistolla), on kyse propagandasta.

Uutisia voidaan jakaa muun muassa sanomalehdille ja televisiokanaville erilaisten uutistoimistojen (esimerkiksi STT) kautta. Mikäli uutinen on sisällöltään tarpeeksi merkittävä, se voi jäädä lopulta historian kirjoihin. Uutisointiin vaikuttavat myös erilaiset uutiskriteerit.[1]

Uutisen oletetaan vastaavan mitä-, missä-, milloin-, miksi-, miten- ja kuka-kysymyksiin.[2] Uutisen rakennetta voidaankin kutsua kärjellään seisovaksi kolmioksi, sillä uutisissa tärkein asia kerrotaan aina ensin ja juttua syventävät asiat vasta sen jälkeen. Uutinen koostuu kolmesta eri osasta, otsikosta, ingressistä ja leipätekstistä.

Katso myös

Lähteet

  1. Uutiskriteerit (Archive.org) STT Tyylikirja. Arkistoitu 30.3.2017. Viitattu 17.6.2017.
  2. UUTINEN (lehtiuutinen) Kielikompassi. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 17.6.2017.

Aiheesta muualla

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.