Royal Mail Ship

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 26. lokakuuta 2022 kello 19.37 käyttäjän InternetArchiveBot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Royal Mail Ship (joskus Steam-ship tai Steamer), nähdään usein lyhennetyssä muodossaan RMS, on laivoissa käytetty lyhenne, jota käyttävät laivat, jotka kantavat postia Yhdistyneen kuningaskunnan valtio-omisteisen postilaitoksen Royal Mailin kanssa tehdyn sopimuksen turvin. Lyhenne on vuodelta 1840[1]. Jokaisella tunnustuksen saaneella laivalla on oikeus käyttää Royal Mailin lippua, kun laiva on liikenteessä, ja pitää Royal Mailin kruunu-logoa laivan merkin yhteydessä.[2][3][4]

Tunnusta käyttivät useat laivayhtiöt, mutta yleisimmin se yhdistetään Cunard Lineen,[2][5] Royal Mail Linesiin ja Union-Castle Line -yhtiöön, joka piti hallussaan useita korkean luokan postisopimuksia ja joka perinteisesti liitti useiden laivojensa nimen eteen lyhenteen ”RMS”.

RMS Titanic lähdössä Southamptonista 1912.

Vaikka aiemmin jotkut laivayhtiöt, erityisesti Royal Mail Lines, kutsuivat kaikkia laivojaan RMS-lyhenteellä, todellisuudessa laiva oli oikeutettu käyttämään lyhennettä vain, kun sillä oli voimassa oleva sopimus. Muulloin se käytti jotain muuta lyhennettä, kuten ”SS”.[6]

Yksi tunnetuimmista lyhennettä käyttäneistä laivoista oli RMS Titanic.

  1. ensimmäinen maininta on The Timesin numerosta 18 elokuuta 1840
  2. a b Royal Mailin työntekijöiden Courier -sanomalehti, sivu 20 20, elokuu 2007
  3. QM2 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. United Kingdom - Royal Mail
  5. Maxtone-Graham, John et al. (2004). Queen Mary 2, s. 184.
  6. lennättimellä R.M.S. Empress of Australialta. "Royal Gifts Gladden 172 On Lonely Atlantic Island" (Tristan da Cunya)", New York Times 24. maaliskuuta 1935; Robinson, Samuel. (1924). Official report of Capt. S. Robinson, R.N.R.,: Commander of the Canadian Pacific S.S. "Empress of Australia", on the Japanese earthquake, the fire and subsequent relief operations.