Siirry sisältöön

Pirunpelto

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 30. heinäkuuta 2022 kello 20.08 käyttäjän 86.114.227.221 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Tämä artikkeli käsittelee muinaisella rannalla sijaitsevaa kivikkoa. Pirunpelto-nimisestä televisiosarjasta on oma artikkelinsa.
Pirunpelto Turun Nunnavuorella.
Pirunpeltoa Ångermanlandissa Skuleskogenin kansallispuistossa, Ruotsissa.

Pirunpelto on laaja kivikko, joka sijaitsee muinaisella rannalla. Vesi lajittelee rantoja huuhtoessaan maa-aineita hiukkaskoon mukaan. Pirunpelto on kohta, jonka maa-ainekseksi on rantavoimien toiminnan tuloksena lajittunut isoja kiviä. Myöhemmin vedenpinta on laskenut ja pirunpeltoja on jäänyt syvällekin sisämaahan.lähde?

Harvat eläimet viihtyvät pirunpelloilla, sillä isot kivet haittaavat niiden liikkumista. Kivien pinnalla kukoistavat jäkälät ja sammalet, sillä alueen kasvillisuudesta puuttuu pitkälti isompi aluskasvillisuus, eivätkä varjostavat puutkaan viihdy kovin hyvin. Ravinteita on hyvin niukasti.lähde?

Pirunpelto on rantamuodostuma eli eräs niistä pinnanmuodoista, joita tavataan muinaisrantojen yhteydessä. Kaikille muinaisrannoille ei kuitenkaan ole muodostunut pirunpeltoa, koska erilaisia rantamuodostumia on paikan olosuhteista ja maa- ja kallioperästä riippuen myös lukuisia muuntyyppisiä.[1]

Nimitys pirunpelto perustuu vanhaan uskomukseen, jonka mukaan piru on viskellyt pirunpeltojen kivet sijoilleen[2] tai vain piru olisi kykeneväinen kyntämään niin kivisen pellon. lähde?

Katso myös

Lähteet

  1. Aartolahti, Toive: ”Rantamuodostumat”, Suomen geomorfologia, s. 82-94. (3. painos) Helsingin yliopisto, 1979.
  2. Ihatsu, Katja: Kivikkoinen pirunpelto syntyi tuhansia vuosia sitten Turun Sanomat. 19.7.2006.

Aiheesta muualla

 

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.