Lincoln Ellsworth

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 21. heinäkuuta 2020 kello 22.39 käyttäjän Xrkkt (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lincoln Ellsworth.

Lincoln Ellsworth (12. toukokuuta 1880 Chicago, Illinois, Yhdysvallat26. toukokuuta 1951 Lenzburg, Sveitsi) oli amerikkalainen tutkimusmatkailua harrastanut monimiljonääri.

Ellsworth syntyi rikkaan miehen poikana, mutta levottoman luonteensa vuoksi hän noin kaksikymmenvuotiaana riitautui isänsä kanssa joka ajoi hänet kotoa pois käskien palata kunhan olisi miehistynyt. Poika totteli ja teki useita vuosia raskasta ruumiillista työtä mm. rautatien rakentajana, kunnes aloitti omat liiketoimensa. Kun hän sai kuulla isänsä olevan kuolemansairaana, hän palasi tämän luokse ja sai anteeksiannon - ei vähiten siksi, että hän oli paitsi miehistynyt, vaan myös kasannut aivan omin toimin omaisuuden, joka kelpasi malliksi "amerikkalaisesta unelmasta".

Nyt Ellsworth sai isänsä liikeimperiumin haltuunsa, mutta hän päättikin jättää sen osaavien apulaisten hoitoon ja itse keskittyi tekemään sitä mikä oli kiinnostavaa.

Kun Ellsworth kuuli että Roald Amundsen oli taloudellisen tuhon partaalla, hän otti tähän yhteyttä ja tästä alkoikin näiden kahden erilaisen miehen pitkä ja tuloksekas yhteistyö.

Amundsenin kadottua jäljettömiin Ellsworth jatkoi yksin. Hän kiinnostui Etelämantereesta ja varusti retkikunnan. Alukseksi hankittiin norjalainen troolari Fanefjord joka sai uuden nimen Wyatt Earp. Retkikunnalle rakennettiin Northrop Corporationin tehtailla oma varta vasten suunniteltu lentokone, joka sai nimen Polar Star. Hän sai lentäjikseen kolme todella hyvää miestä: Bernt Balchenin, Hubert Wilkinsin ja toiselle matkalle myös Herbert Hollick-Kenyonin.

Juuri ennen ensimmäisen retkikunnan lähtöä Ellsworth meni naimisiin nuoren amerikkalaisen Mary Louise Ulmerin kanssa, ja häämatka suuntautui Uuteen Seelantiin jossa retkikunta odotti johtajaansa.

Ensimmäinen retkikunta päättyi nolosti, kun jääkentälle laskettu lentokone vaurioituikin pahoin kun jään liikkeet avasivat railon johon kone osittain putosi. Kone pelastettiin ja päätettiin palata kotiin. Yhdysvalloissa tehtiin korjaukset ja parannukset - toisellakin retkikunnalla tuli ongelmia: Deception-saarelta lentäminen epäonnistui ensin vaikeasti korjattavien konevikojen takia ja niiden tultua selväksi sää lämpeni ja vaivalla rakennettu lumikiitorata suli kelvottomaksi. Lopulta monen yrittämisen jälkeen Polar Star onnistui ylittämään Etelämantereen.

Ellsworth jatkoi tutkimusmatkoja hajanaisesti kuolemaansa asti.

Lincoln Ellsworth on ehkä erikoisin kaikista tutkimusmatkailijoista: hän ei itse tehnyt mitään valmisteluja vaan suurta omaisuuttaan ja vaikutusvaltaansa hyödyntäen delegoi kaikki tällaiset tehtävät päteville alaisilleen. Valmistelujen aikana hän itse saattoi metsästellä Mato Grossossa tai kylpeä Baden-Badenissa, mutta varsinaisella retkellä hän kyllä osallistui aktiivisesti kaikkeen.

Lähteet

  • J G Andersson: Etelänavan sankareita, luku Ellsworth ylittää Etelämantereen