Kalatš-na-Donu

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 12. lokakuuta 2022 kello 05.03 käyttäjän InternetArchiveBot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalatš-na-Donun vaakuna.

Kalatš-na-Donu (ven. Кала́ч-на-Дону́, suomeksi ”Kalatš Donin varrella”) on kaupunki Volgogradin alueella Venäjällä. Se sijaitsee Donin muodostaman Tsimljanskin tekojärven rannalla 85 kilometriä Volgogradista länteen. Kaupunki on Kalatšin piirin keskus. Siellä on Volgogradin ja Lihajan väliseltä rautatieltä haarautuvan sivuradan pääteasema. Kaupungin kautta kulkee myös Volgogradin ja Belaja Kalitvan välinen maantie.[1] Asukkaita on 26 300 henkeä (vuonna 2009).[2]

Paikkakunta on saanut alkunsa vuonna 1708 perustetusta kasakkakylästä. Vuonna 1951 siitä tuli kaupunki. Nykyään Kalatš-na-Donussa on muun muassa telakka sekä metalli- ja elintarviketeollisuutta.[1] Auton rekisterinumeron aluetunnus on Volgogradin alueen tunnus 34.

Kalatšilla oli merkittävä rooli pperaatio Uranuksessa, jossa neuvostojoukot piirittivät Saksan 6. armeijan.

Maantiede ja ilmasto

Kaupunki sijaitsee Etelä-Venäjällä Euroopan puoleisella Venäjällä ja sen aikavyöhyke on sama Moskovan kanssa. Alueen maasto on aroa, jossa on vain vähän matalakasvuisia puita. Ilmasto on erittäin kuiva ja kuuma manerilmasto, jossa talvet ovat vähälumisia ja kesät kuumia ja kuivia. Kalatšissa on vuodessa noin 120 aurinkoista päivää. Alueella on suuria peltoja silmänkantamattomiin, joissa kasvatetaan muun muassa vesimeloneita. Kaupungin maaperä on erittäin hienoa hiekkaa, joka pöllyää kovasti tuulessa ja kerääntyy kaduille. Seudun puuttomuus voimistaa tuulia.

Kaupunkirakenne

Kalatšin kaupungin lähes kaikki rakennukset on rakennettu valkoisesta tiilistä kirkkoa myöten. Suurin osa kaupungin asuintaloista on omakotitaloja, kaupungissa on vain vähän kerrostaloja. Lähes kaikkien omakotitalojen ikkunat on varustettu puisilla ikkunaluukuilla, jotka suljetaan päivisin, jottei lämpö pääse taloihin sisälle, koska alueen ilmasto on kuuma.

Lähteet

  1. a b Goroda Rossii: entsiklopedija, s. 170. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1994. ISBN 5-85270-026-6
  2. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2009 g. 2009. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 21.10.2011. Viitattu 15.9.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla