Siirry sisältöön

Heterokromia

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. marraskuuta 2022 kello 19.04 käyttäjän 88.112.72.83 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Heterokromia, toinen silmä on sininen ja toinen ruskea

Heterokromia eli silmien erivärisyys on kehityshäiriö. Heterokromiassa ihmisen tai eläimen silmät ovat keskenään eriväriset. Heterokromia voi johtua perinnöllisistä syistä, mosaikismista, kimerismistä, silmään tulleesta vammasta tai sairaudesta. Melaniinin eli pigmentin tuotanto on erilainen molemmissa silmissä, mikä on syynä erivärisyyteen. Heterokromia voi myös vaikuttaa hiusten ja ihon pigmenttiin.

Heterokromia voi johtua okulaarisesta melanosytoosista. Tällöin on helppo riski sairastua suonikalvoston melanoomaan.[1] Heterokromia lisää sairastumisriskiä myös moniin muihin silmätauteihin.

Mika Waltarin romaanissa Mikael Hakim päähenkilö Mikaelin vaimon Julian silmät ovat eriväriset, ja häntä pidetään noitana.

  1. Toivonen, Päivi & Kivelä, Tero: Eriväriset silmät – vaaran merkki. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2002, 118. vsk, nro 8, s. 831–833. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 13.7.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.