Esimies
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Saattaa olla silkkaa tai osittaista mutua, kun lähteitä ei mainita. |
Esihenkilö tai esimies on henkilö, joka on joidenkin toisten suhteen määräävässä asemassa. Se on erilaisissa organisaatioissa yleisesti käytetty nimitys työ- tai virkasuhteessa olevalle työntekijälle, toimihenkilölle, yrittäjälle tai virkamiehelle, jolla on oikeus käyttää ennalta määritellyn laajuista työnjohto-oikeutta. Myös vapaaehtoistyössä voi olla esihenkilöitä, mutta heidän työnjohdollinen oikeutensa saattaa olla varsin rajallinen.
Esihenkilönä toimiminen voi olla työkohde- tai työmenetelmäkohtaista, projekti- tai prosessiluontoista, sivuluontoista, määräaikaista tai pysyvää. Mahdollinen työnjohto-oikeus saattaa ulottua jopa myös toisen yrityksen tai organisaation työntekijöihin esimerkiksi alihankintatyyppisissä tehtävissä.
Esihenkilötehtävä ei aina tarkoita sitä, että henkilöllä olisi suoria alaisia tai työnjohdollista oikeutta. Myöskään esihenkilön käytössä oleva tehtävänimike ei välttämättä eroa tavanomaisesta työtehtävää kuvaavasta nimikkeestä. Toisaalta esihenkilötehtävä tai työnjohto-oikeus saatetaan tuoda tehtävänimikkeen avulla esille.
Suomessa esihenkilöitä koulutetaan eri tarpeisiin mm. aikuiskoulutuskeskuksissa, puolustusvoimissa, organisaatioiden omassa koulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa.