Siirry sisältöön

Assimilaatio (psykologia)

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 18. syyskuuta 2016 kello 23.34 käyttäjän Pasixxxx (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Tämä artikkeli käsittelee psykologiaa. Katso Assimilaatio sanan muista merkityksistä.

Assimilaatio on Jean Piaget'n luoma termi, joka tarkoittaa uusien käsitteiden lisäämistä yksilön olemassa olevaan sisäiseen malliin. Olemassa oleva malli ei assimilaatiossa muutu, vaan pysyy entisellään. Uusi käsite liitetään siihen uutena tietona.

Assimilaatiossa syntyy helposti keskenään ristiriitaisia käsiterakennelmia, kun uusi tieto liitetään tiettyyn yhteyteen, mutta jää vaikuttamatta muihin, sen kanssa ristiriitaisiin käsityksiin.[1] Ihmismielessä voikin olla useita ristiriitaisia konteksteja, jotka eivät yleensä häiritse yksilön toimintaa, koska niistä vain yksi on kerrallaan aktiivinen. Yksilö voi aivan hyvin toisaalta tietää, että maapallo on pyöreä, toisaalta hämmentyä nähdessään, että suorin lentoreitti Helsingistä Kaliforniaan kulkee pohjoisnavan kautta.

Katso myös

Lähteet

  1. Hakkarainen, Kai & Lonka, Kirsti & Lipponen, Lasse: Tutkiva oppiminen - Järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjinä, s. 87. Porvoo: WS Bookwell, 2004. ISBN 951-0-28186-7 (suomeksi)
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.