95 S 58–61

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta 95 S 58-61)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”raskas sinko” ohjaa tänne. Jos haluat tietoa raskaista singoista yleensä, katso artikkeli Sinko.
Raskassinkoryhmä (johtaja oikealla) harjoituksissa Sodankylässä kesällä 1997.

95 S 58–61, lempinimeltään Musti, on Suomen puolustusvoimien käyttämä raskas sinko. Se on pääasiassa jalkaväkiprikaatien kalustoa. Ase on saanut lempinimensä kovaäänisestä koiran haukahdusta muistuttavasta laukausäänestä.

Ase on kehitetty vuonna 1958, ja sen pyörillä varustettu jalusta on vuodelta 1961. Aseen kokonaispaino on 140 kg ja kaliiperi 95 mm. Tehokas ampumaetäisyys liikkuvaan maaliin on 400-600 metriä ja paikallaan olevaan 600-800 metriä, läpäisykyvyn ollessa 560 mm tasakoosteista panssariterästä. Aseen ontelokranaatti on varustettu vaunujen reaktiivipanssaroinnin läpäisyä helpottavalla kovalla kärjellä.

Raskassinkoryhmään kuuluu kahdeksan miestä: johtaja, ampuja, lataaja/vara-ampuja, kaksi ammusmiestä, ryhmän varajohtaja sekä kaksi raskain ja kevyin kertasingoin varustautunutta sinkomiestä. Ryhmä liikuttaa asettaan ja muuta tuliasemakalustoa usein juosten tai talvella hiihtäen, vetämällä niitä ahkiossa perässään. Tällöin saatetaan puhua leikkisästi esimerkiksi "mustin ulkoiluttamisesta".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.