7. pintatorjuntalaivue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7. pintatorjuntalaivue
7. ohjuslaivue (1998–2014)
Laivueen lippu
Laivueen lippu
Toiminnassa 1998–
Valtio  Suomi
Puolustushaarat Merivoimat
Tukikohta Upinniemen varuskunta

7. Pintatorjuntalaivue (vuoteen 2014 saakka 7. Ohjuslaivue) on Merivoimien Rannikkolaivastoon kuuluva joukkoyksikkö.[1] Yksikön pääosat sijaitsevat Upinniemessä Kirkkonummella. Laivueen päätehtävänä on ylläpitää ja kehittää pintatorjunta-, merimiinoitus- ja ilmapuolustuskykyä sekä alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista. Tässä suhteessa laivue eroaa toisesta Rannikkolaivaston pintatorjuntalaivueesta, 6. pintatorjuntalaivueesta, jonka tehtäviin kuuluu sukellusveneentorjunta. Ero on ymmärrettävä, sillä laivueiden alusten pääaseet ovat hieman erilaiset.[2] Laivueen alusten pääaseina ovat meritorjuntaohjus MTO85M ja merimiinat. Ilmatorjunta-aseina eteläafrikkalainen Umkhonto (ITO 04-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä) sekä Bofors 57mm laivatykki. Lämpöhakuinen Umkhonto kykenee torjumaan ilmamaaleja yli kymmeneen kilometriin saakka. Hamina-luokka ja Hämeenmaa-luokka soveltuvat elektroniseen valvontaan sekä pinta- ja ilmatorjuntaan. Pansio-luokan miinalautat soveltuvat merimiinoitukseen sekä merikuljetuksiin.

Laivueen organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laivueen esikunta (7PITOLVE)
  • MLC Hämeenmaa (MLC = Mine Layer Coastal)
  • 1. Ohjusviirikkö (1OHJVKÖ), joka koostuu neljästä Hamina-luokan ohjusveneestä
  • 1. Miinaviirikkö (1MIVKÖ), joka koostuu kahdesta Pansio-luokan miinalautasta.

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. ohjuslaivue tunnettiin alun perin nimellä vartiolaivue (VartLv), jolloin se kuului muilta osiltaan Pansioon sijoitettuun Laivastolippueeseen (LaivLp), myöhemmin Rannikkolaivastoon (RLaiv). Vartiolaivueen nimenmuutos astui voimaan 1. heinäkuuta 1998. Laivueen viimeisenä komentajana oli komentaja Kai Varsio. Vuoden 1992 alussa yksikköön perustettiin Rauma-luokasta ohjusveneviirikkö.

Alun perin vartiolaivueeseen kuuluivat tykkiveneet Turunmaa ja Karjala sekä R-luokan vartioveneitä. Myöhemmin R-luokan vartioveneiden kanssa merivalvontaa suorittivat neljä Tuima-luokan ohjusvenettä. Rauma-luokan ohjusveneiden valmistuttua aikaisemmat alusluokat kuitenkin poistettiin vähitellen käytöstä.

Rauma-luokan veneet palvelivat laivueessa vuoteen 2006, jolloin ne siirrettiin 6. ohjuslaivueeseen. Laivueen pääkalustoksi tuli Hamina-luokka.

Laivue lakkautettiin Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä ja sen joukkoyksiköt siirrettiin 1. tammikuuta 2015 perustetun Rannikkolaivaston alaisuuteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rannikkolaivasto: Perustietoa (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Hirvonen, T. (2014) Rannikkolaivasto – laivastovalmiusyhtymä Rannikonpuolustaja 4/2014, s. 14−17. Viitattu 6.12.2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]