50 elokuvaa jotka kannattaisi nähdä ennen kuin täyttää 14

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

50 elokuvaa jotka kannattaisi nähdä ennen kuin täyttää 14 (The 50 films you should see by the age of 14) on British Film Instituten vuonna 2005 kokoama luettelo maailman parhaista lasten- ja nuortenelokuvista ja muista nuorelle yleisölle soveltuvista elokuvista. Tavoitteena oli kannustaa vanhempia ja opettajia suhtautumaan elokuviin yhtä vakavasti kuin kirjallisuuteen ja muihin taiteenaloihin. Listan kokoamisessa oli mukana 70 elokuva- ja kasvatusalan asiantuntijaa, joista kukin laati oman kymmenen elokuvan listansa.

Arvioinnissa eniten ääniä sai tuolloin melko tuore japanilaisanimaatio Henkien kätkemä, joka on menestynyt hyvin myös myöhemmissä kriitikkoarvioinneissa maailman parhaista elokuvista.

Eniten ääniä saaneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

British Film Institute ei julkaissut kyselyssä parhaiten menestyneiden elokuvien tarkkaa keskinäistä äänijärjestystä, vaan sen sijaan erilliset listat kymmenestä eniten ääniä saaneesta ja lopuista 40 elokuvasta, tässä esitettynä aikajärjestyksessä.[1]

Elokuvien ikärajat Suomessa on haettu joko Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön (Meku) ylläpitämästä ikärajatietokannasta[2] (mustat pallot) tai Elonetistä[3] (lihavoidut, suluissa). Joitakin ei löydy kummastakaan. Muutaman elokuvan ikäsuositukseksi on Suomessa annettu 16 vuotta, mikä on ristiriidassa brittilistan nimen kanssa.

Kymmenen parasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loput 40[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Debate produces list of films that children should see, British Film Institute. Arkistoitu Internet Archiveen 25.10.2009.
  2. Kuvaohjelmien ikärajahaku Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö. Viitattu 15.5.2019.
  3. Elonet Kansallisfilmografia (Kunkin elokuvan tarkastustiedot.) Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 15.5.2019.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:BFI list of the 50 films you should see by the age of 14