25 metrin isopistooli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Isopistooli on Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) sääntöjen mukaan ammuttava urheiluammuntalaji. Isopistooliammunta ei ole olympialaji. Laji muistuttaa naisten ja nuorten ampumaa 25 metrin urheilupistoolia, sekä kansallista 25 metrin pienoispistoolia.

Käytettävä ase

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Isopistooliammunnassa tyypillinen ase, Walther GSP. Se on vaihtokaliiperiase ja kuvassa on .22 LR vaihtosarja paikoillaan.

Isopistooliammunnassa käytetään itselataavaa pistoolia tai revolveria, jonka sallittu kaliiperi on välillä 7,62 mm - 9,65 mm. Nykyisin eniten käytetty kaliiperi on kuitenkin .32 S&W Long. Ampumamatka on 25 metriä.

Käytettävän aseen tulee sopia laatikkoon, jonka mitat ovat: pituus 30 cm, leveys 15 cm ja korkeus 5 cm. Vuoden 2009 alusta lähtien minimi laukaisuvastus 1 360 gramman sijaan 1 000 grammaa[1]. Ase on tyypillisesti kilpa-ammuntaan rakennettu erikoisase, tosin esimerkiksi sotilasammunnoissa saatetaan käyttää myös palveluspistooleja. Myös harjoittelussa saatetaan käyttää muita kuin varsinaisia kilpailuaseita. Esimerkiksi .357 Magnum -kaliiperinen revolveri, jolla ammutaan wadcutter -luotisia .38 Special -patruunoita on erittäin yleinen isopistooliammunnan harjoitteluase. Nykyinen de facto-standardikaliiperi huippuampujien aseissa on .32 S&W Long ja aseena puoliautomaattinen, itselataava pistooli.

Yleisiä kilpailuaseita isopistooliammunnassa ovat mm:

Kilpailun kulku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pikaosuudessa käytettävä taulu

Kilpailu muodostuu kahdesta osasta, tarkkuusosiosta ja pikaosiosta. Suuremmissa kilpailuissa osiot ammutaan tyypillisesti peräkkäisinä päivinä. Tarkkuusosuus ensimmäisenä päivänä ja pika-osuus toisena.

  • Tarkkuusosiossa ammutaan kuusi viiden laukauksen sarjaa. Sarjaa kohden aikaa on käytettävissä viisi minuuttia. Käytettävän 10-renkaisen taulun kympin halkaisija on 50 mm. Taulu on ns. perinteinen koulutaulu.
  • Pikaosiossa ammutaan niin ikään kuusi viiden laukauksen sarjaa siten, että taulu on näkyvissä kolme sekuntia kutakin laukausta kohden ja piilossa 7 sekuntia. Käytettävän 10-renkaisen taulun kympin halkaisija on 100 mm. Samanlaista taulua käytetään myös miesten 25 metrin olympiapistoolissa.
  • Kummankin osuuden maksimitulos on 300. Yhteismaksimitulos on siten 600. Nykyinen maailmanennätys on venäläisen Mihail Nestrujevin nimissä oleva 594.
  • Ennen kumpaakin osuutta ampujalla on oikeus ampua yksi viiden laukauksen koesarja.

Suomalainen, Turun Seudun Ampujia edustava Seppo Mäkinen on voittanut lajissa maailmanmestaruuden vuonna 1978 Etelä-Korean Soulissa pidetyissä kisoissa.

Luettelo isopistoolin maailmanmestareista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Nimi Joukkuemestari
1947 Tukholma Ruotsi Torsten Ullman Suomi
1949 Buenos Aires Sveitsi Heinrich Keller Yhdysvallat
1952 Oslo Yhdysvallat Harry Reeves Yhdysvallat
1954 Caracas Ruotsi Torsten Ullman Neuvostoliitto
1958 Moskova Yhdysvallat William McMillan Tšekkoslovakia
1962 Kairo Neuvostoliitto Igor Rakalov Neuvostoliitto
1966 Wiesbaden Yhdysvallat William Blankenship Yhdysvallat
1970 Phoenix Meksiko Rafael Carpio Tšekkoslovakia
1974 Thun Romania Dan Iuga Neuvostoliitto
1978 Soul Suomi Seppo Mäkinen Suomi
1982 Caracas Neuvostoliitto Vladas Turla Neuvostoliitto
1986 Suhl Neuvostoliitto Oleg Tkachev Neuvostoliitto
1990 Moskova Neuvostoliitto Sergei Pyzhianov Neuvostoliitto
1994 Milano Norja Pål Hembre Venäjä
1998 Barcelona Etelä-Korea Park Byung Taek Etelä-Korea
2002 Lahti Etelä-Korea Park Byung Taek Etelä-Korea
2006 Zagreb Kiina Liu Yadong Venäjä
2010 München Venäjä Leonid Jekimov Brasilia Brasilia
  1. *Sääntömuutos isopistoolin liipaisuvastukseen voimaan heti ampumaurheiluliitto.fi. Viitattu 16.4.2009.