1-sylinterinen moottori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1-sylinterinen moottoripyörän moottori

1-sylinterinen moottori koostuu vain yhdestä sylinteristä. Kyseessä on yksinkertaisin rakenne, joka on mahdollinen otto- ja dieselmoottorille. Autoissa yksisylinteriset moottorit ovat nykyään jo historiaa, mutta esimerkiksi mopoissa ja ruohonleikkureissa ne ovat hyvin yleisiä. Autoilun alkuaikoina lähes kaikki moottorit olivat yksisylinterisiä, mikä teki moottoreista helposti huollettavia ja halpoja valmistaa. Ongelmana oli isot sylinterit ja epätasainen käynti.

Edut ja haitat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verrattuna monisylinterisiin, yksisylinterisellä moottorilla on monia etuja. Se on pääasiassa yksinkertainen ja taloudellinen rakenne. Monisylinterisissä moottoreissa joudutaan usein käyttämään tasapainoakseleita tai painoja värinöiden poistamiseksi. Suurin miinus 1-sylinteriselle on sillä oleva suhteellisen pieni tehopainosuhde.

Jotkin varhaiset autot kuten Cadillac 1906 malli K ja vuoden 1907 L- ja M-mallit käyttivät 1-sylinteristä moottoria. Eurooppalaisista autoista voidaan mainita vuosina 19551962 valmistettu pieni BMW Isetta.

Moottorityyppi on ollut suosittu myös venekäytössä. Nykyään yleisin kohde on 50 cm3 kaksitahtimoottori monissa moottoripyörissä ja mopoissa.