ʻOkina

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta ʻokina)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Havaijilainen ʻokina-kirjain sanan alussa.

ʻOkina on havaijissa ja eräissä muissa polynesialaisissa kielissä käytettävä kirjain, joka ääntyy glottaaliklusiilina [ʔ]. Se on konsonantti, joka voi esiintyä vain joko sanan alussa jonkin vokaalin edessä, kuten itse kirjaimen nimessä, tai sanan sisällä kahden vokaalin välissä, kuten Havaijin omakielisessä nimessä Hawai‘i [haʋaiʔi].[1] ʻOkina on nimenomaan havaijinkielinen nimi, joka kirjaimellisesti tarkoittaa erotinta; tongassa vastaavan kirjaimen nimi on fakauʻa, wallisissa fakamoga, tahitissa ʻeta ja rarotongassa ʻamata, joista kukin tavalla tai toisella viittaa kurkussa ääntyvään, kovaan tai glottaaliseen äänteeseen. Samoan kielen koma liliu ’pilkku ylösalaisin’ luonnehtii merkin ulkoasua.

Ulkoasustaan huolimatta ʻokina ei ole heittomerkki eikä ylipäätään välimerkki, vaan kirjain tai joidenkin luonnehdintojen mukaan tarke.[2] Aakkosena ʻokina on yksilajinen, joten sillä ei ole erikseen suur- ja pienaakkosmuotoa; tarvittaessa suuraakkosena kirjoitetaan ʻokinaa seuraava vokaali.

Kirjaimen perusulkoasu on havaijin ja tongan oikeinkirjoituksessa vakioitu, ja Unicode-merkistössä sitä vastaa tarkkeenomainen ylösalainen pilkku (U+02BB),[3][4] joka ei kuitenkaan sisälly kaikkiin fontteihin. Tavallisesti samannäköinen on ylösalainen puolilainausmerkki (U+2018), jota usein käytetäänkin ʻokinan korvikkeena,[2] mutta se voi joissain fonteissa näyttää käänteiseltä puolilainausmerkiltä. Myös heittomerkkiä tai jopa gravisaksenttia saatetaan käyttää ʻokinan korvikkeena, vaikka kumpikin on tähän tarkoitukseen periaatteessa väärän muotoinen.[2]

Näyte Unicode Selite HTML-viittaus Laajennettu suomalainen näppäimistö
Tarkkeenomaisia merkkejä[3]
ʻ U+02BB tarkkeenomainen ylösalainen pilkku ʻ
ʻ
Yleisiä välimerkkejä[5]
U+2018 ylösalainen puolilainausmerkki ‘
‘
‘
AltGr· Shift·,

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How to speak Hawaiian like a haole 2004–2008. Instant Hawaii. Viitattu 1.12.2012.
  2. a b c Teresa Sakata & Naomi Okinaga: Hawaiian diacritics at the University of Hawaiʻi (PDF) 2006. University of Hawaiʻi. Viitattu 25.11.2012.
  3. a b Unicode: Spacing Modifier Letters (PDF) unicode.org. 1991–2012. Viitattu 24.11.2012.
  4. Eurooppalaisen merkistön merkkien suomenkieliset nimet (suomennos on tehty Suomen Standardisoimisliiton taloudellisella avustuksella, mutta sitä ei ole vahvistettu SFS-standardiksi) 2004. Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen laitos. Viitattu 25.11.2012.
  5. Unicode: General Punctuation (PDF) unicode.org. 1991–2012. Viitattu 24.11.2012.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.