Žitný ostrov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Žitný ostrovin sijainti Slovakiassa

Žitný ostrov (Ruissaari), jota kutsutaan myös Veľký Žitný ostrov (Iso Ruissaari), ( saks. Große Schüttinsel tai Great Schütt Island , unk. Csallóköz ) sen erottamiseksi Malý Žitný ostrovista (Pieni ruissaari ) ( saks. Kleine Schüttinsel tai Little Schütt Island , unk. Szigetköz ) on joen saari Lounais- Slovakiassa, joka ulottuu Bratislavasta Komáromoon. Se sijaitsee Tonavan, sen sivujokien Pienen Tonavan ja Váhin välissä. Saari on pääosa Tonavan tasangosta. Se on Euroopan suurin jokisaari, jonka pinta-ala on 1886 neliökilometriä, pituus 84 kilometriä ja leveys 15 - 30 kilometriä.

Saaren tärkeimmät kaupungit ovat Komárno (Révkomárom), Dunajská Streda (Dunaszerdahely) ja Šamorín (Somorja). Bratislavan kaupunginosista Vrakuňa ja Podunajské Biskupice sijaitsevat myös saarella. Slovnaftin öljynjalostamo sijaitsee myös saarella. Saari on Slovakian suurin juomavesivarasto ja yksi suurimmista Euroopassa. Lämpimän ilmastonsa, hyvän maaperänsä ja vesivarojensa vuoksi se on tärkeä maatalousalue, joten siellä on hyvät olosuhteet kasvintuotannolle.[1] Se on Slovakian hedelmällisin alue, jonka seurauksena suurin osan saaren metsistä on kaadettu.

Žitný ostrovin eteläosassa Tonavan varrella sijaitsee Dunajské luhyn suojelualue.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren nykyinen slovakiankielinen nimi on uusi ja se on johdettu foneettisesta samankaltaisuudesta saksan Schütt (tarkoittaen oja) ja slovakian Zito (ruis). Tämä nimi hyväksyttiin ja sitä käytetään yleisesti myös siksi, että saari on hyvin hedelmällinen alue, jota käytetään kasvintuotantoon.

Saaren alkuperäinen nimi on unkarilaista alkuperää (1250 Chollocuz).[2] Stanislav nimestä virheellisesti rekonstruoitu nimi kuten *Čalov (kuten tšekin Čálovice, serbian Čalovići tai puolan Nieczałów, Varsik kuten *Čelov (kuten Čelovce Itä-Slovakiassa). Unkarilainen nimi Csallóköz on johdettu Pienen Tonavan vanhasta unkarilaisesta nimestä Csalló.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]