Ćićarija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ćićarija (sloveeniksi Čičarija) on Istrian niemimaan pohjois- ja koillisosassa sijaitseva 45 kilometrin pituinen ja 10–15 kilometrin levyinen vuoristoinen ylänkö. Suurin osa ylängöstä sijaitsee Kroatiassa, mutta sen pohjoisin osa ulottuu Slovenian puolelle. Alueen korkein vuori on Veliki Planik, jonka huippu on 1 272 metrin korkeudella merenpinnasta[1].

Ćićarija Gračišćesta päin nähtynä

Vuoden 2001 laskennan mukaan Ćićarijan väestötiheys oli 7 asukasta neliökilometrillä. Harvaan asutukseen ovat osaltaan johtaneet alueen heikko taloudellinen kehitys, ympäröiviä seutuja ankarampi ilmasto ja karstipitoinen maaperä, johon mitä ilmeisimmin viittaa alueen lempinimi Halkeamavuoret.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ćićarija on johdettu eteläslaavilaisten kielten sanasta Čić, jolla nykyään tarkoitetaan Učka-vuorten pohjoispuolella asuvia istrialaisia. Alun perin nimitystä käytettiin seudulla asuneista istroromanialaisista.[2][3] Etnonyymin uskotaan olevan peräisin istroromanian kielen sanasta ce ('mikä'), joka on semanttisena pohjana myös muille alueen etnonyymeille (kajkavian murre, čakavian murre jne.).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geographical and meteorological data Statistical Yearbook. Croatian Bureau of Statistics. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)
  2. a b Snoj, Marko. 2009. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Ljubljana: Modrijan and Založba ZRC, p. 508.(sloveeniksi)
  3. Baš, Angelos. 2004. Slovenski etnološki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, pp. 67–68.(sloveeniksi)
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.